Zabrinutost u Washingtonu o saradnji obavještajnih službi sa Izraelom

Među zabrinutostima je i činjenica da ne postoji nezavisni nadzor koji bi osigurao da se obavještajni podaci koje pruža SAD ne koriste u napadima koji neselektivno ubijaju civile.

Ministri odbrane SAD-a i Izraela sastali su se prošlog utorka u Pentagonu (Reuters)

U izvještaju koji je objavio američki list The Wall Street Journal navodi se kako je tajni memorandum o obavještajnoj saradnji između Washingtona i Izraela nakon napada 7. oktobra prošle godine povećao strahove u američkim političkim krugovima da će isti doprinijeti ubijanju civila u Gazi.

Među zabrinutostima je i činjenica da ne postoji nezavisni nadzor koji bi osigurao da se obavještajni podaci koje pružaju Sjedinjene Američke Države ne koriste u napadima koji neselektivno ubijaju civile ili oštećuju infrastrukturu.

Tajni sporazum o razmjeni obavještajnih podataka između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela imao je manje kritika u javnosti od prodaje američkog oružja Izraelu. Međutim, povodom ovog dosijea sve je više pitanja demokratskih poslanika, aktivista za ljudska prava, a sada i same administracije predsjednika Joea Bidena.

Član Komiteta za obavještajne poslove Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Jason Crow rekao je: “Ono što me brine jeste da obavještajna saradnja sa Izraelom neće biti u skladu s našim vrijednostima, sigurnošću i nacionalnim interesima.”

Crow, koji je u decembru pisao DNI-u i zatražio detalje o aranžmanima o dijeljenju obavještajnih podataka, dodao je da je zabrinut da “ono što se trenutno dijeli sa Izraelom ne služi njihovim interesima”.

Također je rekao da se odvojeno sastao s visokim pripadnikom izraelske vojske i američkim obavještajnim zvaničnicima (CIA) te napomenuo da postoji “veoma velika kontradikcija” u izvještajima dvije strane o cijeni koju plaćaju Palestinci u Gazi.

Tajni dopis

Obavještajni podaci se dijele s Izraelom prema tajnom dopisu koji je Bijela kuća objavila ubrzo nakon napada 7. oktobra i ispravila nekoliko dana kasnije, prema američkim zvaničnicima.

Otprilike u isto vrijeme, Sjedinjene Američke Države su intenzivirale operacije prikupljanja obavještajnih podataka o Gazi, nakon što su se posljednjih godina u velikoj mjeri oslanjale na Izrael u vezi s tim pitanjem.

CIA je identificirala slučajeve potencijalnog kršenja zakona o oružanom sukobu obje strane u Gazi, kao dio zajedničke vojne operacije, i napravila dvonedjeljni izvještaj pod naslovom “Sažetak potencijalnih neodgovornih akata unutar krize u Pojasu Gaze”, opisujući konkretne ratne događaje i trendove, prema izvoru.

Američki zvaničnici su dodali da je cilj prvenstveno pomoći u lociranju vođa Brigada Al-Qassam – vojnog krila Hamasa, pronalaženju zarobljenika i nadgledanju granica Izraela.

Zvaničnici su naglasili da Sjedinjene Američke Države s drugima ne dijele obavještajne podatke vezane za izraelske kopnene ili zračne napade u Gazi.

Izvor: Agencije