Stižu svjedočenja o izraelskim egzekucijama civila u bolnici Al-Shifa

Izvještaji ukazuju i da su pojedinim žrtvama bile vezane ruke, a drugi su živi zakopani.

Izraelska vojska se povukla iz medicinskog kompleksa Al-Shifa nakon dvije sedmice opsade tog područja (Dawoud Abu Alkas / Reuters)

Hamas, na osnovu izjava svedoka, tvrdi da su tokom opsade bolnice Al-Shifa u Gazi počinjeni najgnusniji ratni zločini.

Ističu da je izraelska vojska počinila užasna ubistva civila u kompleksu bolnice, gdje su pronađene desetine tijela u fazi raspadanja.

Trenutno nepotvrđeni izvještaji ukazuju i da su pojedinim žrtvama bile vezane ruke, a drugi su živi zakopani.

Svjedoci tvrde i da je određeni broj žrtava pregažen tenkovima, nakon čega su izraelski vojnici pokušali da prikriju dokaze njihovim spaljivanjem.

“Najmučniji trenuci su bili kad su nam izraelski vojnici ubijali civile, muškarce, pred očima. Jedne su ubili, druge žive zakopali u jarke. Izraelci su zatim većinu tijela zatrpali buldožerima. Vidjela sam mladiće vezanih ruku i s povezima na očima bačene u jarak i zatrpane pijeskom. Sve smo vidjeli, sve nam se to dešavalo pred očima”, rekla je jedna Palestinka.

(Dawoud Abu Alkas / Reuters)

Hamas je pozvao međunarodna pravosudna tijela, posebno Međunarodni krivični sud, da “pokrenu stvarne postupke za istragu zločina počinjenih u bolnici Al-Shifa i njenoj okolini i svih zločina počinjenih za šest mjeseci”.

Povlačenje izraelske vojske

Izraelska vojska se povukla iz medicinskog kompleksa Al-Shifa nakon dvije sedmice opsade tog područja u kojem su ubili više od 300 Palestinaca.

(Dawoud Abu Alkas / Reuters)

Očevici su izjavili da su prije povlačenja izraelske snage spalile sve zgrade bolnice Al-Shifa i potpuno je razgradile, potpuno uništile podove i prostorije bolničke hirurške zgrade, spalile glavnu recepciju i zgradu hitne pomoći te uništile sve prostorije sa medicinskom zalihama.

Ranije, u prvim danima rata, Al-Shifa je bila najnaprednija bolnica u Pojasu Gaze.

“Zdravstvena ustanova za civile je potpuno uništena, sravnjena je sa zemljom. To je bila centralna bolnica za Gazu. Uništeni su svi odjeli, uključujući laboratorije i radiologiju. Pronađena su i mnoga mrtva tijela”, rekao je Muhammad Abu Afash, direktor medicinske pomoći u Gazi.

Izvor: Al Jazeera