Rusija traži izručenje šefa ukrajinske tajne službe

Rusko saopćenje referira se i na masovnu pucnjavu ovaj mjesec u koncertnoj dvorani kod Moskve, u kojoj su poginule 144 osobe, ali samo indirektno.

Među traženima su šef SBU-a Vasil Maljuk koji je priznao da njegova služba stoji iza napada na Krimski most (Henry Nicholls/AFP)

Rusija je zatražila od Ukrajine da joj izruči sve koji su povezani s napadima u Rusiji, uključujući šefa tajne službe SBU, objavilo je Rusko ministarstvo vanjskih poslova.

U saopćenju tog ministarstva navodi se popis nasilnih incidenata koji su se dogodili u Rusiji od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022, uključujući bombaške napade u kojima su poginuli kćerka istaknutog ruskog nacionaliste i ratni bloger te incident u kojem je teško povrijeđen pisac, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ministarstvo je istaknulo da su istrage tih incidenata pokazale da “tragovi tih zločina vode u Ukrajinu“.

“Rusija je predala ukrajinskim vlastima svoje zahtjeve… za trenutno hapšenje i izručenje svih povezanih s terorističkim napadima o kojima je riječ”, navodi se u saopćenju.

‘Besmisleni zahtjevi’

Među traženima su šef SBU-a Vasil Maljuk, koji je priznao da njegova služba stoji iza napada na Krimski most.

“Ruska strana traži da kijevski režim odmah obustavi svu podršku terorističkim aktivnostima, izruči odgovorne i isplati odštetu žrtvama”, naglašavaju.

“Ukrajinsko kršenje obaveza prema konvecijama za borbu protiv terorizma rezultirat će time da će Ukrajina biti pozvana na odgovornost u međunarodnom pravnom smislu”, dodaje se.

Rusko saopćenje referira se i na masovnu pucnjavu ovaj mjesec u koncertnoj dvorani kod Moskve u kojoj su poginule 144 osobe, ali samo indirektno.

SBU je odmah odbio ruske zahtjeve kao “besmislene” i poručio da je Rusko ministarstvo “zaboravilo” da je ruski predsjednik Vladimir Putin predmet međunarodnog naloga za hapšenje zbog odvođenja djece iz Ukrajine u Rusiju.

Ruski zahtjevi “zvuče posebno cinično s obzirom na to da dolaze od terorističke države… Prema tome, bilo kakve riječi Ruskog ministarstva vanjskih poslova su besmislene”, zaključuje se u saopćenju.

Izvor: Agencije