Osam poginulih u izraelskom napadu na konzulat iranske ambasade u Damasku

Riječ je o petom napadu u osam dana na Siriju, čijeg predsjednika Bashara al-Assada podržavaju Iran i njegovi saveznici.

Najmanje osam osoba je poginulo u napadu na konzulat iranske ambasade u Damasku koji se pripisuje Izraelu, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Riječ je o petom napadu u osam dana na Siriju, čijeg predsjednika Bashara al-Assada podržavaju Iran i njegovi saveznici, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Izraelski neprijatelj izveo je zračne napade s okupirane Golanske visoravni, ciljajući aneks iranske ambasade u Damasku”, objavilo je sirijsko ministarstvo odbrane, dodajući da je u napadu nekoliko ljudi poginulo i povrijeđeno.

Zgrada se nalazi u Mazehu, četvrti u kojoj se nalaze strane ambasade i zgrade UN-a, i u napadu je u potpunosti uništena.

“Svi koji su se nalazili u njoj poginuli su ili povrijeđeni”, prema ministarstvu.

Sirijski ministar vanjskih poslova Fajsal Mekdad oštro je osudio napad.

Među ubijenima zapovjednik Čuvara revolucije

Sirijski opservatorij za ljudska prava, nevladina organizacija sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu koja ima veliku mrežu izvora u Siriji, objavio je da je u napadu “izraelskih projektila” u Damasku poginulo osam osoba.

Iranska novinska agencija Nour objavila je u Teheranu da iranski ambasador u Damasku Hoesin Akbari i njegova porodica nisu povrijeđeni u “izraelskom napadu”.

Među poginulima je zapovjednik Čuvara revolucije, iranske revolucionarne garde, prema iranskoj državnoj televiziji Irib.

Riječ je o brigadnom generalu Muhamedu Rezi Zahediju, jednom od glavnih zapovjednika snaga Kuds Čuvara revolucije, koje su zadužene za djelovanje izvan Irana.

Među poginulima su još petorica pripadnika Čuvara revolucije i dvojica iranskih savjetnika.

Izvor: Agencije