Francuski mislilac Bernard Levy kritikovan zbog opravdavanja rata u Gazi

Levy kaže da je izraelski odgovor na Hamasov napad ‘proporcionalan’, smatrajući desetke hiljada civilnih žrtava ‘prirodnom i neizbježnom stvari svakog rata’.

Levy je uvijek branio izraelsku okupacijsku vojsku i njena kršenja prava (Vladimir Shtanko / Anadolija)

Francuski mislilac Bernard-Henri Levy izazvao je val bijesa među Francuzima na društvenim platformama nakon nekoliko iskaza podrške izraelskoj vojsci i opravdavanja rata u Pojasu Gaze.

U intervjuu za francuski list Nice Matin, Levy je rekao da je izraelski odgovor na Hamasovo napad od 7. oktobra “proporcionalan”, smatrajući desetke hiljada civilnih žrtava “prirodnom i neizbježnom stvari u svakom ratu”.

Levy je izraelski odgovor uporedio s odgovorom međunarodne koalicije na napade ISIL-a u Iraku: “Izraelski odgovor nije bio nesrazmjeran, bio je sličan odgovoru međunarodne koalicije u Mosulu, kada je grad bio gotovo uništen, a broj civilnih žrtava ogroman.”

Levyjeve izjave naišle su na val kritika aktivista koji smatraju da on opravdava zločine u Gazi, dok stručnjaci smatraju da je odgovor Izraela katastrofalan za Palestinu i za budućnost države Izrael.

Smetljište historije

Thomas Portes, predstavnik pokreta Ponosna Francuska, napisao je na platformi X da “opravdanje ratnih zločina Levyja zauvijek baca na smetljište historije”.

Penzionisani potpukovnik u francuskoj vojsci Guillaume Ancel rekao je da je “izraelski odgovor u Pojasu Gaze katastrofalan za Palestinu i budućnost Izraela”.

Aktivista Rafael Ivan pooštrio je ton prema listu Nice Matin, napisavši na platformi X: “Sramotno je podržavanje ratnih zločina ovih ozloglašenih novina. Prije ili kasnije, historija će se sjetiti onih koji su podržavali genocid.”

Levy od početka izraelske agresije na Pojas Gaze brani okupacijsku vojsku i njena kršenja prava, posebno u svojoj knjizi Izolacija Izraela koju je posvetio porodicama izraelskih zarobljenika. Ono što se dogodilo 7. oktobra prošle godine opisao je kao “najsadističkiji napad” u historiji.

Izvor: Al Jazeera