Za Erdogana je Netanyahu na istoj listi sa Hitlerom, Mussolinijem, Staljinom

Zločinima protiv čovječnosti u Gazi, Netanyahu i njegova administracija dodali su svoja imena na listu nacista – uz Hitlera, Mussolinija i Staljina, rekao je predsjednik Turske.

Dešavanja u Gazi od 7. oktobra prešla su svaki prag tolerancije, upozorio je Erdogan (Louisa Gouliamaki / Reuters)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan uporedio je Netanyahua i druge izraelske čelnike sa Hitlerom, Mussolinijem i Staljinom, rekavši da su ih “zločini u Gazi” pretvorili u “naciste”, izvijestila je turska novinska agencija Anadolija.

“Zločinima protiv čovječnosti u Gazi, Netanyahu i njegova administracija dodali su svoja imena na listu nacista – uz Hitlera, Mussolinija i Staljina”, rekao je Erdogan.

Ističući da je u direktnim izraelskim napadima na civile u Pojasu Gaze do sada ubijeno više od 32.000, a ranjeno više od 72.000 Palestinaca, turski predsjednik je rekao da su dešavanja u Gazi od 7. oktobra prešla svaki prag tolerancije.

Dodao je da se Turska odlučno zalaže da se masovne ubice, kojima je već sudi savjest čovječanstva, procesuiraju i pred međunarodnim sudovima.

Pomoć stanovnicima opkoljene enklave

Tokom govora u Istanbulu, Erdogan je također izrazio žaljenje zbog neuspjeha islamskog svijeta, sa oko dvije milijarde stanovnika, da ispuni svoju dužnost istinskog “bratstva prema palestinskom narodu”.

Rekao je da je njegova zemlja od početka izraelskih napada na Pojas Gaze do sada avionima i brodovima poslala oko 40.000 tona humanitarne pomoći Palestincima u opkoljenoj enklavi.

“Očekuje se da će još jedan brod turskog Crvenog polumjeseca Turske, koji nosi 3.000 tona pomoći, u nedjelju stići do egipatske luke Al-Arish”, rekao je Erdogan.

Najavivši dodatno povećanje pomoći palestinskom narodu tokom predstojećeg ramazana, Erdogan je rekao da Turska i njen narod nedvosmisleno najviše brinu za palestinsko pitanje.

Erdogan je jedan od najoštrijih kritičara Izraela od početka rata u Gazi.

Izvor: Agencije