UNRWA: Izrael je prisilio neke od naših zaposlenika na lažna priznanja

Kada se rat završi, mora se provesti niz istraga kako bi se ispitala sva kršenja ljudskih prava, istakla je glasnogovornica agencije UNRWA.

Hiljade stanovnika Gaze sklonile su se u škole i centre UNRWA-e kako bi pobjegli od izraelskog bombardiranja njihovih naselja (Fadi Alwhidi / Anadolija)

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) saopćila je da su neki od njenih zaposlenika, koji su pušteni iz izraelskih zatvora u Gazi, prijavili da su bili izloženi pritisku izraelskih vlasti da daju lažna priznanja.

UNRWA je dodala da se ova priznanja odnose na to da agencija ima veze s Hamasom i da su njeni zaposlenici učestvovali u napadima 7. oktobra prošle godine (u akciji “Potop al-Aksa”).

Ova informacija je navedena u izvještaju UNRWA-e od prošlog mjeseca, u koji je agencija Reuters, kako to tvrdi, imala uvid. Izvještaj sadrži izjave Palestinaca, uključujući zaposlenike UNRWA-e, da su bili izloženi zlostavljanju u izraelskim zatvorima.

Juliette Touma, glasnogovornica UNRWA-e, rekla je da agencija namjerava predati informacije sadržane u neobjavljenom izvještaju od 11 stranica agencijama unutar i izvan UN-a koje su specijalizirane za dokumentiranje potencijalnih kršenja ljudskih prava.

“Kada se rat završi, mora se provesti niz istraga kako bi se ispitala sva kršenja ljudskih prava”, dodala je.

Mučenja i prijetnje

U izvještaju se navodi da je izraelska vojska uhapsila nekoliko palestinskih zaposlenika UNRWA-e, a da su zlostavljanja i kršenja prava kojima su, kako su naveli, bili izloženi, uključivala teška fizička premlaćivanja, simulaciju utapanja u vodi i prijetnje povređivanjem članova njihovih porodica.

U izvještaju se također navodi: “Uposlenici agencije bili su izloženi prijetnjama i prisili koju su vršile izraelske vlasti nad njima dok su se nalazili u pritvoru. Također, vršen je pritisak na njih da daju lažne izjave protiv agencije.”

Reuters je naveo da je UNRWA odbila zahtjev ove agencije da vidi transkripte intervjua koje je obavila, a koji sadrže optužbe o iznuđenim lažnim priznanjima.

UNRWA zapošljava 13.000 ljudi u Gazi i svakodnevno pruža pomoć za više od polovine stanovnika Pojasa u kojem živi 2,2 miliona ljudi. Zamrzavanje finansiranja koje su izvršile Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje povećalo je pritisak na agenciju, koja je već trpjela teške pritiske tokom rata koji traje više od pet mjeseci.

Izrael je optužio 12 zaposlenika UNRWA-e za učešće u napadima koje je Hamas izveo na naselja u okolini Pojasa Gaze, rekavši da 10 posto svih zaposlenih u UN-ovoj agenciji pripada Hamasu. Agencija UNRWA je demantirala ovakve navode, kao i druge agencije UN-a i zapadne obavještajne agencije.

Važno je napomenuti da je UNRWA otpustila dvojicu radnika u Gazi zbog izraelskih optužbi, a prošlog januara je najavila pokretanje nezavisne istrage o izraelskim optužbama u vezi s umiješanošću njenih radnika u Hamasov napad.

UNRWA je osnovana rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 1949. godine i zadužena je za pružanje pomoći i zaštite izbjeglicama u pet regija: Jordanu, Siriji, Libanu, Zapadnoj obali i Pojasu Gaze. Njena misija je usmjerena na postizanje pravednog rješenja za tragediju izbjeglica.

Izvor: Al Jazeera i agencije