Izraelski kolumnista: Nismo ni jači ni sigurniji nakon 150 dana smrti i razaranja u Gazi

U članku u izraelskom listu ‘Haaretz’, kolumnista Gideon Levy pozvao je svakog Izraelca da se, nakon svih ovih dana rata, iskreno zapita o stanju u kojem se nalazi Izrael.

Rođaci nose tijela djece iz iste porodice koja su ubijena u izraelskim napadima na Rafah, južno od grada Gaze (Said Khatib / AFP)

Izraelski kolumnista Gideon Levy kaže da, nakon 150 dana rata u Gazi, Izrael nije u boljoj situaciji nego što je bio, jer nije ni sigurniji ni popularniji, a nema ni veći stepen odvraćanja. Također, njegov narod nije složniji ili ponosniji na sebe.

U članku u izraelskom listu Haaretz, Levy je pozvao svakog Izraelca da se, nakon svih ovih dana rata, iskreno zapita o stanju Izraela.

Izraelski kolumnista kaže da su protekli dani bili teški i okrutni, te kako nisu donijeli ništa dobro za Izrael i neće donijeti ništa, ni kratkoročno ni dugoročno. Naprotiv, dodao je, Islamski pokret otpora (Hamas) postao je jači: “Da, hiljade njegovih boraca je ubijeno, ali je postao heroj arapskog svijeta.”

Ipak, kaže Levy, većina Izraelaca želi još najmanje 150 dana katastrofe, budući da nije bilo javnog protivljenja ratu, čak ni nakon pet mjeseci smrti i razaranja neviđenih razmjera, nakon što je Izrael postao izopćenik, omražen u cijelom svijetu, umrljan krvlju i ekonomski oštećen.

Najmračniji period

Nastavlja i kaže da ne postoji nijedan aspekt u kojem je Izraelu bolje nakon ovih mračnih posljednjih mjeseci – najmračnijih u njegovoj historiji. Zemlja je postala manje sigurna, suočava se s rizikom regionalne eskalacije, globalnih sankcija i gubitka američke podrške. Također, postala je mnogo manje demokratska – jer je šteta koju je rat nanio izraelskim demokratskim institucijama veća i od pravosudnog udara – a šteta koja se gomila ostat će i nakon što se vojska povuče iz Gaze.

Što se tiče međunarodnog statusa Izraela, ova zemlja nikada nije bila takav izopćenik kao danas, navodi autor, a čak su se i njeni zagarantirani odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama srozali na tako nizak nivo koji nikada do sada nije zabilježen.

Levy je skrenuo pažnju na svakodnevno ubijanje izraelskih vojnika, da je većina talaca i dalje u zatočeništvu, da su deseci hiljada Izraelaca interno raseljeni, a pola Izraela je pretvoreno u opasnu zonu. Zapadna obala prijeti eksplozijom i ništa ne može sakriti beskrajnu mržnju prema Izraelu koja je posijana u Gazi, Zapadnoj obali i arapskom svijetu, napisao je.

Budućnost ne izgleda obećavajuće

Rekao je da budućnost ne obećava promjenu ili poboljšanje sve dok Izrael tvrdoglavo odbija svaki prijedlog za temeljne promjene. Uporedio je situaciju u kojoj su Izraelci, koji žele da se rat nastavi, s kockarom koji je izgubio sav novac, ali je i dalje uvjeren da će mu još jedna opklada donijeti glavnu nagradu.

Stanje Izraelaca koji su uvjereni da će ubijanje više od 30.000 Palestinaca u Gazi pretvoriti Pojas u raj, ili barem u sigurno mjesto, opisao je kao puko sljepilo i moralnu zatupljenost koja je nezapamćena, čak i u Izraelu.

Levy se vratio na pitanje šta je Izrael dobio, tražeći od Izraelaca da se hrabro zapitaju sljedeće: “Je li bilo potrebno ići u rat? Ostavimo po strani parole kako nijedna zemlja ne bi trebala ignorirati tako okrutan napad na svoj narod, pravo zemlje da se zaštiti te šta bi narod želio da Izrael uradi”. Njegov odgovor je – da će stvari postati još gore.

Izvor: Agencije