Indija želi vratiti svoje državljane koji su završili u ruskoj vojsci

Indijske vlasti su razbile mrežu trgovine ljudima, čiji su pripadnici na prevaru odvodili Indijce u Rusiju, obećavajući im radna mjesta.

Indijski građani pozvani su da ne dozvole da ih prevare ponudama za pomoćne poslove u ruskoj vojsci (Yuri Kochetkov / EPA-EFE)

Indijske vlasti pregovaraju sa ruskom vladom o povratku u zemlju državljana Indije koji su završili u ruskoj vojsci nakon što su namamljeni ponudama za posao.

Prethodno su indijske vlasti razbile mrežu trgovine ljudima, čiji su pripadnici na prevaru odvodili Indijce u Rusiju, obećavajući im radna mjesta, javlja AP.

Ministarstvo vanjskih poslova Indije saopštilo je da je vlada počela akciju protiv pripadnika te mreže.

“Ostajemo posvećeni što skorijem oslobađanju naših državljana koji služe kao pomoćno osoblje u ruskoj vojsci i njihovom povratku kući”, rekao je Randhir Jaiswal, portparol Ministarstva vanjskih poslova Indije.

Pozvao je građane Indije da ne dozvole da ih prevare ponudama za pomoćne poslove u ruskoj vojsci, ukazujući da je to “velika opasnost i rizik po život”.

‘Obučavani za borbu i raspoređeni na frontu’

Centralni istražni biro Indije saopštio je da je najmanje 35 indijskih državljana poslano u Rusiju i da su regrutovani preko društvenih mreža i lokalnih pripadnika mreže trgovine ljudima.

Biro je naveo da su obučavani za borbu i raspoređeni u baze na frontu u ruskom ratu protiv Ukrajine, suprotno njihovoj želji, dodajući da su neki od tih muškaraca “teško povrijeđeni”.

Ambasada Indije u Moskvi potvrdila je u srijedu smrt indijskog državljanina u Rusiji, nakon što je njegova porodica rekla lokalnim medijima da ga je regrutovala ruska vojska. U januaru je Nepal zatražio od Rusije da vrati stotine državljana te zemlje koji su regrutovani da se bore protiv Ukrajine. Ministar spoljnih poslova Nepala Narajan Prakaš Saud rekao je da je najmanje 14 državljana te zemlje umrlo u Ukrajini.

Indija smatra Rusiju pouzdanim saveznikom iz vremena Hladnog rata i sarađuje sa njom po pitanju odbrane, nafte, nuklearne energije i istraživanja svemira.

Indija do sada nije glasala protiv Rusije u Ujedinjenim narodima niti je kritikovala ruskog predsjednika Vladimira Putina od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Izvor: Agencije