Husi gađali teretni brod i američke ratne razarače na Crvenom moru

Centralna komanda SAD-a je odgovorila na veliki napad Husa koje su pokrenuli na Crvenom moru i Adenskom zaljevu.

Husi su poručili da će nastaviti s napadima 'sve dok agresija ne prestane i dok se ne ukine opsada palestinskog naroda u Pojasu Gaze' (Mohammed Huwais / AFP)

Jemenski Husi, koje podržava Iran, gađali su brod za rasuti teret “Propel Fortune” u Adenskom zaljevu, rekao je Jahja Sarea, vojni glasnogovornik te oružane grupe, u govoru koji prenose mediji.

Husi napadaju brodove na Crvenom moru od novembra u, kako kažu, kampanji solidarnosti s palestinskim narodom pod opsadom u Pojasu Gaze.

Sarea je također rekao da su gađali “više američkih ratnih razarača na Crvenom moru i Adenskom zaljevu sa 37 dronova”, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Veliki napad Husa

U subotu ujutro, brodovi i avioni američke mornarice oborili su 15 letjelica bez posade (UAV) jemenskih Husa u području Crvenog mora, saopćila je Centralna komanda SAD-a (CENTCOM).

Vojska je odgovorila na veliki napad Husa koje su pokrenuli na Crvenom moru i Adenskom zaljevu, napisao je CENTCOM na platformi X.

Bespilotne letjelice “neposredna su prijetnja trgovačkim brodovima, američkoj mornarici i koalicijskim brodovima u regiji”, rečeno je.

Sarea je rekao da će nastaviti s napadima “sve dok agresija ne prestane i dok se ne ukine opsada palestinskog naroda u Pojasu Gaze”.

Izvor: Agencije