U dvostrukoj operaciji na Zapadnoj obali povrijeđena četiri izraelska vojnika

Vojnici su ranjeni u operaciji koju su izvela dvojica Palestinaca, a dogodila se u naselju između Nablusa i Jenina.

Brigada Jenin je saopćila da su njeni borci ušli u oružane sukobe sa okupatorskim snagama (EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Izraelski mediji objavili su da su danas četiri izraelska vojnika zadobila povrede različite težine u dvostrukoj operaciji u blizini naselja Homesh na sjeveru Zapadne obale, dok su izraelske snage ubile borca ​​otpora zapadno od Jenina.

Vojnici su ranjeni u operaciji koju su izvela dvojica Palestinaca, a dogodila se u naselju između Nablusa i Jenina, nakon čega su dvojica ranjenih prevezeni vojnim helikopterom u bolnicu, dodaju izraelski mediji.

Dopisnik Al Jazeere izvijestio je da su tri izraelska vojnika povrijeđena u operaciji koja je uslijedila zbog neprestane izraelske eskalacije na Zapadnoj obali.

Detalje je prenio izraelski Kanal 12, rekavši da je operacija uključivala pucanje na izraelsku vojnu lokaciju i detonaciju eksplozivne naprave u trenutku kada su se vojnici okupili, dok je Izraelska radiodifuzna korporacija izvijestila da su dva naoružana Palestinca pucala na vojnu lokaciju u naselju Homesh, nakon čega su se povukli.

Izraelski Kanal 13 je prenio da je operacija u Homeshu planirana unaprijed, jer su vojnici namamljeni na mjesto gdje je postavljen eksploziv.

Kasnije je izraelska vojska saopćila da su „teroristi“ detonirali eksplozivnu napravu dok su njene snage izvodile operaciju u gradu Silat al-Dhahr, te da je u toku potraga za njima.

Izraelski mediji su u reakcijama na operaciju citirali sigurnosni izvor koji je rekao da je operacija u Homeshu veoma opasna i unaprijed isplanirana.

Šef Vijeća za naselja Zapadne obale rekao je da vlada, ministar odbrane i čelnici sigurnosti moraju raditi na preokretu trenutne situacije na sjeveru Zapadne obale.

Ubistvo borca ​​otpora u blizini Jenina

Dopisnik Al Jazeere izvijestio je o ubistvu progonjenog muškarca Muhammada Adela Shalabija (39) u gradu Silat al-Harithiya zapadno od Jenina, nakon što su ga jutros izraelske specijalne jedinice opkolile i uhapsile, a prije toga ranile.

Uprava za zatvorenike potvrdila je da su izraelski vojnici „pogubili“ Shalabija, dok su lokalni izvori rekli da su ga izraelske snage uhapsile ranjenog i prevezle u kolima hitne pomoći te da su uhapsile i njegovog oca prije nego što su se povukle iz grada, kao i još dva mladića, koja su puštena na ulazu u Silat al-Harithiju.

Jenin brigada, povezana s Brigadama al-Quds, vojnim krilom Islamskog džihada, žali zbog smrti Muhameda Adela Shalabija, rekavši da je on osnivač grupa Al-Sila al-Harithiya. Islamski pokret otpora Hamas, također, ga žali, govoreći da je poginuo u bitki Potop al-Aksa.

Brigada Jenin je saopćila da su njeni borci ušli u oružane sukobe sa okupatorskim snagama u Silat al-Harithiji, gdje su detonirali eksplozivne naprave.

Palestinski Crveni polumjesec je saopćio da je jedan mladić povrijeđen metkom tokom sukoba sa okupatorskim snagama u gradu Osarin južno od Nablusa na sjeveru Zapadne obale.

U proteklih nekoliko sati, okupatorske snage su upale u nekoliko gradova: Tulkarm, Hebron, Nablus, Salfit i Qalqilyu, u kojima su pokrenule racije i hapšenja.

Barijere oko džamije Al-Aksa

Hiljade Palestinaca su posljednji džuma-namaz u mjesecu šabanu klanjali u džamiji Al-Aksa. Izraelske okupatorske snage pojačale su svoje sigurnosno i vojno prisustvo oko džamije Al-Aksa i starog dijela grada u okupiranom Jerusalemu te postavile mnoge željezne barijere na gradskim kapijama.

Okupatorske snage su spriječile mnoge mladiće da uđu u džamiju Al-Aksa, zbog čega su morali klanjati na ulicama oko džamije. Izrael je pooštrio mjere oko džamije Al-Aksa od 7. oktobra prošle godine.

Nedavno su brojni ministri u vladi Benjamina Netanyahua tražili ograničenje pristupa džamiji Al-Aksa za Palestince unutar Zapadne obale i Zelene linije.

S druge strane, palestinske frakcije i islamski lideri unutar Zelene linije pozvali su na dolazak u džamiju Al-Aksa tokom mjeseca ramazana.

Izvor: Al Jazeera