Šok na društvenim mrežama: Starica iz Gaze presretna jer je dobila hljeb

Palestinski novinar Hossam Shabat objavio je u srijedu video na svom nalogu na platformi X koji pokazuje ogromnu radost jedne starije Palestinke kada joj je ponudio bijeli hljeb.

Palestinka jede suhe komade hljeba u vrijeme nestašice hrane u Pojasu Gaze (AFP)

U svjetlu politike izgladnjivanja koju provodi izraelska okupacija protiv stanovništva u Gazi, neopisiva je želja doći do komada hljeba i jedan od razloga da se unese radost u srca ljudi ako se pronađe prilika za to. Brojni videosnimci koji su zabilježeni prikazuju radost porodica i djece u Gazi kada dobiju komad hljeba kako bi utolili glad makar na određeno vrijeme.

Palestinski novinar Hossam Shabat objavio je u srijedu video na svom nalogu na platformi X koji pokazuje ogromnu radost jedne starije Palestinke kada joj je ponudio bijeli hljeb.

Hossam je prokomentirao snimak rekavši: “Ovo mi je najteža scena. Šetao sam okolo i dijelio gotov hljeb do kojeg građani nemaju priliku doći.”

Snimak je izazvao šok i bijes među korisnicima društvenih mreža zbog situacije u koju je doveden narod Gaze kao rezultat izraelske agresije na Pojas koja traje više od pet mjeseci.

Korisnici platforme X dijelili su brojne videosnimke na kojima je zabilježena radost mnoge djece i majki nakon što su dobili bijeli hljeb.

Rat protiv stanovnika Gaze

Palestinski novinar Anas al-Sharif opisao je radost koju je osjetio kada su mu stanovnici izbjegličkog kampa u Jabaliji ponudili komad bijelog hljeba. ”Iznenadio sam se kada mi je jedan stanovnik kampa Jabalia ponudo ovaj rijedak obrok u vrijeme žestoke blokade koja je nametnuta na sjeveru Gaze. Nisam vidio bijeli hljeb tri mjeseca, a njegov miris je nestao iz kuća i stambenih četvrti. Komad hljeba od čisto bijelog brašna postao je luksuz”.

Glasnogovornik Ministarstva zdravlja u Pojasu Gaze Ashraf al-Qudra potvrdio je prije nekoliko dana da izraelska okupacija vodi novi rat protiv stanovnika Gaze, a to je rat izgladnjivanja, zbog čega se povećava broj umrlih, posebno među djecom.

Al-Qudra je objasnio da na intenzivnoj njezi ima djece kojoj prijeti smrt od gladi, s obzirom na to da su okupacione vlasti tokom posljednjih sedmica spriječile dolazak svih konvoja pomoći koji su trebali stići na sjever Pojasa Gaze.

Posljednja pomoć kojoj je dozvoljen ulazak na to područje dopremljena je 23. januara, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije