Republikanska stranka postaje Trumpov porodični biznis

Trump i njegovi zamjenici imat će čvrstu kontrolu stranke i mašinerije za prikupljanje sredstava s ograničenim unutarnjim otporom.

Trumpov tim obećava da neće koristiti RNC za plaćanje njegovih rastućih osobnih pravnih računa (EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH)

Republikanski nacionalni odbor (RNC) izglasao je danas imenovanje ručno odabranog vodstvenog tima Donalda Trumpa, dovršavajući njegovo preuzimanje nacionalne stranke dok se bivši predsjednik približava trećoj uzastopnoj predsjedničkoj nominaciji, javio je dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

Michael Whatley, republikanac iz Sjeverne Karoline koji je ponovio Trumpove lažne teorije o prijevari glasača, izabran je za novog predsjednika Republikanske stranke na glasanju u petak ujutro u Houstonu, dodao je Puljić.

Lara Trump, snaha bivšeg predsjednika, izabrana je za supredsjednicu.

Trumpov tim obećava da neće koristiti RNC za plaćanje njegovih rastućih osobnih pravnih računa.

Ali Trump i njegovi zamjenici imat će čvrstu kontrolu stranke i mašinerije za prikupljanje sredstava s ograničenim, ako uopće, unutarnjim otporom.

Avangarda pokreta

“RNC će biti avangarda pokreta koji će neumorno raditi svaki dan kako bi izabrao našeg kandidata, Donalda J. Trumpa, za 47. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Whatley članovima RNC-a u govoru nakon što je izabran.

Whatley će ponijeti glavnu titulu, zamijenivši dugogodišnju predsjednicu Ronnu McDaniel nakon što je pala u nemilost ključnih osoba u Trumpovom pokretu “Učinimo Ameriku ponovno velikom.” Ali bit će okružen ljudima bližim Trumpu.

Očekuje se da će se Lara Trump uglavnom fokusirati na prikupljanje financijskih sredstava i na medijske nastupe.

Izvor: Al Jazeera