‘Izraelu za ljubav’: SAD uništava svjetski poredak koji je izgradio

Čak i na Međunarodnom sudu pravde, kada je cijeli svijet iznosio argumente za slobodu Palestine, SAD se tome usprotivio i stao u odbranu Izraela.

SAD je više puta koristio svoj veto kako bi spriječio osudu Izraela u Vijeću sigurnosti UN-a (Angela Weiss / AFP)

Izvještaj koji je objavio američki portal CounterPunch ističe da rat u Gazi suočava svijet s izazovom bez presedana kada je u pitanju odnos vlada prema međunarodnom pravu i njihove obaveze prema međunarodnim institucijama, kao što su Ujedinjene nacije, Međunarodni sud pravde, Međunarodni krivični sud i drugi.

Kolumnista Ramzy Baroud objašnjava da je UN osnovan 1945. da bi se održao određeni stepen međunarodnog konsenzusa, ali je od početka bilo jasno da UN ne odražava želje svih ljudi.

Naprotiv, strukturiran je po hijerarhijskom modelu moći, u kojem su pobjednici u Drugom svjetskom ratu izašli kao gospodari, dodjeljujući sebi pravo veta i stalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a. Što se tiče kmetova, oni su imenovani na mnogo manje važna mjesta u Generalnoj skupštini, rekao je Ramzy Baroud.

Autor je objasnio da su, kako bi “preživjeli” u svjetlu nejednakosti novog međunarodnog poretka, manje zemlje radile zajedno na stvaranju alternativnih političkih tijela, doduše manjih, unutar većih institucija. Pokušavale su iskoristiti svaku marginu kako bi zastupale prava najsiromašnijih i najpotlačenijih zemalja svijeta.

Pokret nesvrstanih, osnovan 1961. godine, bio je jedan od mnogih primjera uspješne priče, pa makar i u relativnom smislu.

Poseban legitimitet

Kako su godine prolazile, nastavlja autor, Sjedinjene Američke Države i njihovi zapadni saveznici oblikovali su vlastitu verziju “legitimnosti” u načinu na koji su tumačili međunarodno pravo i načinu na koji su stavljali veto na rezolucije UN-a kad god to nije služilo njihovim interesima.

Tokom sovjetske ere, UN i njegove relevantne institucije izgledale su uravnoteženo, makar samo formalno, jer je svijet bio podijeljen između Istoka i Zapada, što je dalo Pokretu nesvrstanih i drugim organizacijama i savezima, od kojih je većina sa sjedištem na globalnom jugu, značajniju političku vrijednost, dodao je.

Baroud nastavlja da su se stvari kasnije promijenile. Sovjetski front se srušio početkom 1990-ih, što je dovelo do kolapsa modela moći koji je Moskvi omogućio da održi ravnotežu. S druge strane, raste moć Kine koja je polako dobivala sve veći utjecaj, a time i legitimitet od zemalja koje su se oslanjale ne kineski ekonomski “motor”.

Posljedice

Međutim, ono što se nije promijenilo je nastavak američke podrške Izraelu. Prije samo nekoliko dana, ambasadorica SAD-a u UN-u Linda Thomas-Greenfield po četvrti put je podigla ruku 20. februara, ponovo koristeći pravo veta, odbacivši tako alžirski poziv na hitan humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze.

Čak i na Međunarodnom sudu pravde, kada je cijeli svijet iznosio argumente za slobodu Palestine, SAD se tome usprotivio i stao u odbranu Izraela.

Ironično, SAD se obraćao ovim različitim institucijama, uključujući Međunarodni krivični sud, iako SAD nije njegov član, kako bi opravdao svoje postupke.

Autor je naglasio da će ovakvi postupci imati posljedice, a naredne godine će pokazati da će se kriza međunarodnog legitimiteta, koja je nastala zloupotrebom moći, teško otkloniti površnim promjenama i reformama. Problem je sada postao dublji i destruktivniji, a cijena je jednostavno previsoka da bi se mogla podnijeti.

Izvor: Agencije