Izrael planira otuđiti milijardu dolara palestinskog novca

Ukupan iznos novca koji Izrael zadržava od poreskih prihoda koji duguje Palestinskoj samoupravi iznosi približno 835 miliona dolara.

Smotrich želi zaplijeniti palestinska sredstva za podršku budžetu svoje zemlje (Gil Cohen-Magen/Reuters)

Specijalizovane izraelske ekonomske novine TheMarker objavile su da izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich planira otuđiti oko tri milijarde šekela (835 miliona dolara) iz sredstava Palestinske uprave koja drži Izrael.

TheMarker (ekonomski dodatak lista Haaretz) spominje da Smotrich nastoji povećati javne prihode za oko 5,6 milijardi dolara kako bi podržao nacrt općeg budžeta za tekuću godinu, koji će uskoro biti predstavljen Knessetu (parlamentu).

Ovi prihodi uključuju sredstva izraelske vlade koja su trebala biti prebačena Palestinskoj samoupravi, ali Smotrich ih želi preusmjeriti u budžet i njima popunili deficit.

Ukupan iznos novca koji Izrael zadržava od poreskih prihoda koji duguje Palestinskoj samoupravi iznosi približno 835 miliona dolara, a raspoređen se na sljedeći način:

  • Dug iz 2018: 140 miliona dolara.
  • Dug iz 2019: 128 miliona dolara.
  • Dug iz 2020: 125 miliona dolara.
  • Dug iz 2021.: 129 miliona dolara.
  • Dug iz 2022.: 133 miliona dolara.
  • Dug iz 2023.: 134 miliona dolara.

Izrael prikuplja poreze u ime Palestinske samouprave

Izraelske vlade su tokom svih ovih godina otuđivale i zadržavale ovaj novac pod izgovorom da je Palestinska samouprava od njega isplaćivala porodice zatvorenika i nasilno ubijenih na Zapadnoj obali, Jerusalemu i Pojasu Gaze.

Važno je napomenuti da Izrael prikuplja poreze u ime Palestinske samouprave u zamjenu za palestinski uvoz uvezene robe, a zauzvrat Izrael odbija proviziju od tri posto. Pretpostavlja se da se sredstva Palestinskoj samoupravi prosljeđuju na mjesečnom nivou u prosjeku od 190 miliona dolara, od čega se, u normalnim uvjetima, oko 75 miliona dolara usmjerava u Pojas Gaze.

Palestinske vlasti se oslanjaju na klirinška sredstva za isplatu plata svojih uposlenika bez kojih ne mogu ispuniti svoje obaveze kada je riječ o platama i troškovima državnih institucija.

Sredinom prošlog mjeseca, palestinski ministar finansija Shukri Bishara rekao je da njegovo ministarstvo od Izraela nije dobilo sredstva od razmjena dobara još od mjeseca oktobra (početka rata u Gazi).

U januaru, Izrael je pristao prebaciti sredstva od kliringa palestinskoj strani u zamjenu za odbijanje od dijela za Pojas Gaze koji je on od njega primao za robe koje su išle prema Norveškoj.

Izrael od 7. oktobra 2023. godine vodi razorni rat na Pojas Gaze, ubivši oko 31.000 Palestinaca i ranivši više od 72.000 drugih, većinom djece i žena, uz humanitarnu katastrofu bez presedana i masovno uništavanje infrastrukture.

Izvor: Al Jazeera