I Nizozemska šalje fregatu u Crveno more za zaštitu brodova od napada Husa

Fregata je opremljena protuzračnim sistemima namijenjenima odbrani od bespilotnih letjelica.

Fregata 'Hessen' isplovljava u Crveno more iz Wilhelmshavena u Njemačkoj (Carmen Jaspersen/Reuters)

Nizozemska će poslati fregatu u Crveno more kako bi učestvovala u međunarodnim naporima za zaštitu brodova od zračnih napada Husa iz Jemena, prenosi Hina.

Nizozemska vlada je u petak potvrdila raspoređivanje broda. Plovilo bi trebalo stići i biti spremno za dužnost krajem marta.

“Zaštita slobodnog prolaza u Crvenom moru je izuzetno važna za Nizozemsku i ostatak svijeta”, rekla je ministrica odbrane Kajsa Ollongren.

Nizozemska fregata je opremljena protuzračnim sistemima namijenjenima odbrani od bespilotnih letjelica.

Ministrica je rekla da će se brod koristiti isključivo za odbrambene svrhe te da neće napadati ciljeve u samom Jemenu. Dodala je da se također razmatra slanje drugog broda “Aspides” kako bi pružio logističku podršku za zajedničku odbrambenu operaciju Evropske unije u Crvenom moru.

Njemačka se pridružila EU misiji

Odluka Nizozemske dolazi mjesec dana nakon što je Njemačka također poslala fregatu u Crveno more.

Njemačka fregata Hessen je iz luke Wilhelmshaven u smjeru Crvenog mora isplovila početkom februara. Hessen je opremljena proturaketnim sistemima i posebno je koncipirana za zaštitu i pratnju drugih plovila. Raspolaže i radarom koji je u stanju pratiti zračni prostor veličine Sjevernog mora.

Misija zemalja članica EU-a, nazvana Aspides (Zaštitnik), sastoji se od nekoliko ratnih brodova i proturaketnih sistema i predviđa zaštitu trgovačkih brodova koje napadaju jemenski Husi, pobunjenička oružana grupa koju podržava Iran.

Napadi u znak podrške Palestincima

Od novembra Husi napadaju komercijalne i vojne brodove u prometnom Crvenom moru, preko kojeg se odvija 12 posto globalne trgovine.

Grupa je na početku rekla da cilja na brodove povezane s Izraelom u znak solidarnosti s Palestincima u Pojasu Gaze, koji su pod izraelskim napadom od oktobra.

Grupa je kasnije rekla da proširuje svoje mete na brodove povezane sa Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom nakon što su Washington i London izveli zračne napade na položaje Husa u Jemenu u nadi da će ih odvratiti od daljnjih napada.

Izvor: Al Jazeera i agencije