Europol: Promet drogom u EU doseže 31 milijardu eura godišnje

Droga s kojom se najviše trguje unutar EU-a je kanabis, u vrijednosti od 12 milijardi eura godišnje.

Prema izvještaju, Evropa je ključna za proizvodnju, nabavku i trgovinu drogama. (REUTERS/Lisi Niesner/File Photo)

Trgovina drogama vrijedna je više od 31 milijardu eura godišnje, prema najnovijem izvještaju o drogama koje su u četvrtak objavili Europol i Evropski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA).

Prema izvještaju, droga s kojom se najviše trguje unutar EU-a je kanabis, u vrijednosti od 12 milijardi eura godišnje.

Drugi je kokain s oko 11,6 milijardi eura.

Uticaj međunarodne trgovine drogom na život u evropskim zemljama sve je jači, upozorili su Europol i EMCCDA tokom predstavljanja izvještaja, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

Nasilje, korupcija i potkopavanje zakona i demokratije su u porastu, rekla je šefica Europola Catherine De Bolle u Hagu.

“Kriminalne mreže zarazile su samu srž naših zajednica, provlačeći se kroz tkivo naše demokratije i ekonomije. One nagrizaju povjerenje, potiču nasilje i stvaraju cikluse ovisnosti i siromaštva”, dodala je.

Oko 800 kriminalnih grupa prijeti sigurnosti država

“Potreban je oprezan, jedinstven odgovor kako bismo zaštitili naše građane i društvo od sveprisutnog uticaja ovog nevidljivog neprijatelja. Koristeći Europol, države članice EU-a mogu udružiti resurse, razmjenjivati kriminalističke obavještajne podatke i koordinirati radnje u borbi protiv ilegalne distribucije droga”, istaknula je De Bolle.

Istražitelji su identificirali oko 800 kriminalnih grupa koje prijete sigurnosti država, rekla je De Bolle, dodavši da je droga jedan od glavnih izvora prihoda organiziranog kriminala.

Prema izvještaju, Evropa je ključna za proizvodnju, nabavku i trgovinu drogama.

Stručnjaci ističu da u Evropi postoji velika proizvodnja kanabisa i sintetičkih droga, kao i velike količine kokaina koji se krijumčari iz Latinske Amerike.

Iako je u posljednjih 10 godina zaplijenjeno daleko više kokaina nego ranije, to je također dovelo do više nasilja u nekim gradovima, kaže je De Bolle.

Izvor: Agencije