David Hearst: Islamske zemlje se moraju suprotstaviti Zapadu kako bi zaustavile rat u Gazi

Glavni urednik britanske web-stranice Middle East Eye kaže da je vrijeme da islamske zemlje prestanu igrati ulogu posmatrača dešavanja u Pojasu Gaze.

Dok se svakodnevni izraelski masakri u Gazi nastavljaju, stotine hiljada raseljenih ljudi žive u tragičnim uvjetima, posebno žene i djeca (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Glavni urednik britanske web-stranice Middle East Eye (MEE) David Hearst rekao je da je vrijeme da islamske zemlje prestanu igrati ulogu posmatrača dešavanja u Pojasu Gaze, te da se požure suprotstaviti Americi i Evropi kako bi se poduzele inicijative za zaustavljanje izraelskog rata u Gazi.

U svom članku na britanskoj web-stranici Hearst je naglasio da islamske zemlje moraju djelovati kako bi se uklonili izgovori na kojima ”država aparthejda” temelji svoje činjenje genocidnih masakra u Pojasu Gaze, i to u ime samoodbrane.

Dodao je da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija nisu u političkom raspoloženju koje im dozvoljava da odbiju sve prijedloge do kojih bi moglo doći, poput prihvatanja drugih vojnih snaga na terenu, pod krinkom mirovnih operacija ili pružanja pomoći ljudima koji gladuju u Gazi.

Nužnost djelovanja

Hearst je dodao da bi ih trebala motivirati činjenica da je ovo izborna godina, što znači marljivo zalaganje da se zauzmu uravnoteženi stavovi kako bi se privukli glasovi ljutih birača. Sjedinjene Američke Države su, pored toga, iscrpljene problemima na Bliskom istoku nakon tri decenije neuspjelih intervencija. Postalo je jasno da slabi američka sposobnost odvraćanja grupe Ansarallah (Husi) u Jemenu, Hezbollaha u Libanu i oružanih organizacija u Iraku.

Naglasio je da je vrijeme da Izrael osjeti pritisak hladne zapadne ruke, ističući da se tako velik i snažan šok može doživjeti samo od svojih najbližih saveznika. Tek tada će Izrael biti spreman za pregovore sa narodom Gaze kojeg se trudi uništiti svim silama.

Hearst je rekao da bi se, da je bio na mjestu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, našao u iskušenju da pomisli da može izbjeći kaznu i odgovornost, te kako bi nastavio sa svojom politikom vječnog rata, u nedostatku bilo kakvog stvarnog međunarodnog pritiska da se pozove na odgovornost i zaustavi.

Južna Afrika

Britanski kolumnista je objasnio da zbog nedostatka odluke da islamske zemlje preduzmu strateške korake, Južna Afrika ostaje jedina zemlja koja se kreće u smjeru odvraćanja Izraela i njegovog zaustavljanja od daljeg genocida u Gazi, uprkos rizicima da bude kažnjena od izraelskih saveznika, posebno SAD-a.

Hearst je citirao Faisala Dawjeea, bivšeg direktora za medije u južnoafričkoj vladi, koji je rekao: “Otišli smo na Međunarodni sud pravde, pogledali okolo i nije bilo nikoga da nas podrži.” Govorio je o pritisku na svoju zemlju da povuče slučaj prije preliminarne presude.

Dawjee je rekao: “Ono što se dešava na okupiranim teritorijama je deset puta gore od aparthejda kojem smo svjedočili u Južnoj Africi, a Zapad je saučesnik u aparthejdu i genocidu.”

Izvor: Agencije