Washington Post: 100 američkih ugovora o naoružanju za Izrael od početka rata u Gazi

Washington Post je citirao američke zvaničnike i zakonodavce koji su rekli da se prodaja i transfer oružja rješavaju izvršnim naredbama američke administracije bez javne rasprave.

Većina američke pomoći Izraelu odnosi se na vojni sektor (Amir Cohen / Reuters)

Washington Post otkriva da su Sjedinjene Američke Države, od početka razornog rata u Pojasu Gaze 7. oktobra prošle godine, Izraelu odobrile više od 100 ugovora o prodaji oružja, isporučivši mu ga.

Američki list je potvrdio da je prodaja uključivala hiljade navođene municije, projektila za razbijanje utvrda i drugih vrsta oružja i municije razornog dejstva.

List ističe da su, od početka rata 7. oktobra, od svih njih, obznanjena samo dva ugovora o prodaji oružja Izraelu.

Washington Post je citirao američke zvaničnike i zakonodavce koji su rekli da se prodaja i transfer oružja rješavaju izvršnim naredbama američke administracije bez javne rasprave.

Dodali su da je administracija predsjednika Joea Bidena odobrila male, periodične prodaje u dozvoljenim finansijskim okvirima za koje nije potrebno odobrenje Kongresa.

List također navodi da su zvaničnici američke administracije nedavno dali tajni brifing članovima Kongresa o neprijavljenoj prodaji oružja Izraelu.

Vojna pomoć Izraelu

Washington je posvećen sigurnosti Izraela, i to je jasno dokazano kroz punu vojnu podršku istom, još od početka operacije Poplava Al-Aksa 7. oktobra i razorne izraelske agresije na Pojas Gaze koja je nakon nje uslijedila, uz ogromnu sigurnosnu pomoć Izraelu, uključujući desetogodišnji memorandum o razumijevanju vrijedan 38 milijardi dolara (3,8 milijardi godišnje), koji je zaključen 2016. godine. U skladu s tim memorandumom o razumijevanju, Washington godišnje, u okviru vojne pomoći, Izraelu obezbjeđuje 3,3 milijarde dolara, uz dodatnih 500 miliona za finansiranje protivraketne odbrane.

Finansiranje protivraketne odbrane odnosi se na nekoliko zajedničkih programa protivraketne odbrane, a od 2022. godine, Washington obezbjeđuje milijardu dolara dodatnih sredstava za popunjavanje izraelskih zaliha projektila presretača Željezne kupole. Od 2020. godine, Sjedinjene Države su dale Izraelu 146 milijardi dolara vojne pomoći (bez inflacije, prema podacima Kongresne istraživačke službe), a neki stručnjaci procjenjuju ukupnu vrijednost pomoći, po prilagođavanju inflaciji, na 236 milijardi dolara.

Izrael je najveći primalac američke strane pomoći od Drugog svjetskog rata, a prema zvaničnim američkim pokazateljima, ukupna pomoć koju su SAD pružile Izraelu između 1946. i 2023. iznosi oko 158,6 milijardi dolara.

Prema podacima Američke agencije za međunarodni razvoj, obim pomoći je mnogo veći od spomenute u zvaničnim procjenama, jer je ukupna američka pomoć Izraelu u istom periodu dostigla oko 260 milijardi dolara.

Većina američke pomoći Izraelu odnosi se na vojni sektor. Obim američke vojne pomoći Izraelu između 1946. i 2023. godine, prema zvaničnim američkim procjenama, iznosi oko 114,4 milijarde dolara, uz oko 9,9 milijardi dolara za proturaketnu odbranu.

Izvor: Agencije