Tri pomorca ubijena, a četiri ozlijeđena u napadu Husa na grčki brod

Husi su preuzeli odgovornost za napad u kojem je zapaljen brod True Confidence u grčkom vlasništvu, koji plovi pod zastavom Barbadosa, oko 50 nautičkih milja od obale jemenske luke Aden.

Brod True Confidence u vlasništvu je kompanije True Confidence Shipping registrovane u Liberiji, a njime upravlja Third January Maritime sa sjedištem u Grčko (Dario Bonazza/Reuters)

U raketnom napadu Husa u srijedu su ubijena tri pomorca na trgovačkom brodu na Crvenom moru, saopštila je Centralna komanda SAD-a (CENTCOM), što su prvi prijavljeni smrtni slučajevi otkako je proiranska jemenska grupa započela napade na brodove na jednom od najprometnijih trgovačkih puteva na svijetu, prenosi Hina.

Husi su preuzeli odgovornost za napad u kojem je zapaljen brod True Confidence u grčkom vlasništvu, koji plovi pod zastavom Barbadosa, oko 50 nautičkih milja od obale jemenske luke Aden.

Dvije fotografije iz zraka koje je objavila američka vojska pokazuju kako gori brodski most i teret na njemu, piše Al Jazeera English.

“Ovi nepromišljeni napadi Husa poremetili su globalnu trgovinu i odnijeli živote međunarodnih pomoraca koji jednostavno rade svoj posao, koji su neki od najtežih poslova na svijetu i na koje se globalna javnost oslanja za održavanje lanaca nabavke”, saopštila je Centralna komanda.

CENTCOM je rekao da su u napadu Husa također ozlijeđena najmanje četiri člana posade i da je prouzrokovana “značajna šteta” na brodu. Ranije je brodski izvor rekao da su četiri mornara zadobila teške opekotine, a tri su nestala nakon napada.

Grčki operateri True Confidencea rekli su da brod pluta i gori. Takođe su rekli da nema dostupnih informacija o statusu 20 članova posade i tri naoružana čuvara na brodu, među kojima je bilo 15 Filipinaca, četiri Vijetnamca, dva državljanina Šri Lanke, Indijac i Nepalac.

Husi napadaju brodove od novembra

Zvaničnik američke odbrane rekao je da se vidio dim kako dolazi iz True Confidencea. Navedeno je i da je viđen čamac za spašavanje u vodi u blizini broda.

Britanska Agencija za pomorske trgovačke operacije (UKMTO) saopštila je da je primila izvještaj o incidentu 54 nautičke milje jugozapadno od Adena, koji se nalazi u blizini ulaza u Crveno more, dodajući da je posada napustila plovilo i da ono “više nije pod zapovjedništvom”.

Husi napadaju brodove u Crvenom moru od novembra u, kako kažu, kampanji solidarnosti s Palestincima tokom rata u Gazi.

Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države pokreću osvetničke udare protiv Husa, a potvrda o žrtvama mogla bi dovesti do pritiska za jaču vojnu akciju.

Napadi Husa prekinuli su globalni prijevoz, prisiljavajući kompanije da se preusmjere na duža i skuplja putovanja oko južne Afrike. Troškovi osiguranja sedmodnevnog putovanja Crvenim morem porasli su za stotine hiljada dolara.

Brod True Confidence u vlasništvu je kompanije True Confidence Shipping registrovane u Liberiji, a njime upravlja Third January Maritime sa sjedištem u Grčkoj, navele su ove dvije kompanije u saopštenju, dodajući da brod nije imao veze sa Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije