Predstavnički dom SAD-a usvojio zakon o potrošnji kako bi spriječio djelimičnu blokadu vlade

Vodeće svjetske rejting agencije su upozorile da uvijek isto natezanje o budžetu negativno utječe na kreditni rejting zemlje čiji je dug prešao 34 biliona dolara.

Rok za usvajanje je petak u ponoć kada ističe privremeno finansiranje za nekoliko federalnih agencija (Shawn Thew/EPA-EFE)

Predstavnički dom Sjedinjenih Američkih Država, pod kontrolom republikanaca, usvojio je zakon kojim se finansira široki dio savezne vlade tokom fiskalne godine koja je počela u oktobru, dok je prijetila još jedna djelimična blokada vlade, javlja Reuters.

Prijedlog zakona, nakon što je u Predstavničkom domu odobren sa 339 glasova za i 85 protiv, od čega su 83 republikanci, sada ide u Senat.

Rok za usvajanje je petak u ponoć kada ističe privremeno finansiranje za nekoliko federalnih agencija.

Predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Mike Johnson morao je da se osloni na podršku manjinskih demokrata da bi se usvojio veliki zakon, podsjeća AP.

Njegov rad je dodatno otežavala grupa tvrdih konzervativaca koji su protivili republikanskom liderstvu nizom zakona, uključujući i neke za finansiranje redovnih vladinih operacija, kao i hitnu pomoć za nastavak pomoći Ukrajini u ratu protiv Rusije.

U pripremi usvajanje šest zakona

Članovi krajnje desnog Slobodarskog kokusa (Freedom Caucus) u Predstavničkom domu tražili su od kolega republikanca da se suprostave zakonu, navodeći da će se njime “poništiti” ograničenja potrošnje usvojena prošlog juna i “uticati na skoro svaki prioritet republikanske politike”. Oni žele znatno dublje rezove u potrošnji, dok se nacionalni dug približava iznosu od 34,5 hiljade milijardi dolara, što je malo vjerovatno da će biti odobreno u Senatu ili da će dobiti potpis američkog predsjednika Joe Bidena.

Usvojeni paket u vrijednosti od 460 milijardi dolara će omogućiti novac do kraja godine za ministarstva poljoprivrede, pravde, transporta, kao i stanovanja i urbanog razvoja. Između ostalog, utiče i na građevinske projekte u vojnim bazama.

Zastupnici također pregovaraju o drugom paketu od šest zakona, uključujući i Zakon o odbrani, u nastojanju da se osigura finansiranje za sve federalne agencije prije isticanja roka 22. marta.

Prošla su dva mjeseca otkad su se predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Mike Johnson i vođa demokratske većine u Senatu Chuck Schumer dogovorili o budžetu za ovu godinu, vrijednom 1,59 triliona dolara.

Vodeće svjetske rejting agencije su upozorile da uvijek isto natezanje o budžetu negativno utječe na kreditni rejting zemlje čiji je dug prešao 34 biliona dolara.

Izvor: Agencije