Izraelsko blokiranje dostave pomoći uzrokuje ‘apokaliptične’ uvjete u Gazi

Novi izvještaj, koji je zasnovan na istraživanju tri zemlje, pokazuje da Izrael ‘konstantno i bez razloga’ blokira dostavu pomoći u Gazu.

Palestinci u redu za hranu u Rafahu, na jugu Gaze (Mohammed Salem / Reuters)

Konstantnim opstruiranjem i blokiranjem dostave humanitarne pomoći, Izrael je u Pojasu Gazu uzrokovao glad, pokazuje novi izvještaj humanitarne organizacije Refugees International.

Istraživanje koje je ova organizacija provela u Egiptu, Jordanu i Izraelu pokazalo je da je Tel Aviv “kontinuirano i bez razloga ometao dopremanje pomoći u Gazu, blokirao legitimne humanitarne operacije i suprotstavljao se provedbi mjera koje bi zaista povećale dostavu humanitarne pomoći u Gazu”.

Izvještaj je zasnovan na intervjuima s desecima vladinih dužnosnika, humanitarnih radnika i članova nevladninih organizacija koje učestvuju u pružanju pomoći na terenu.

“Naše istraživanje jasno pokazuje da su uvjeti u Gazi apokaliptični”, navedeno je u izvještaju koji je objavljen u četvrtak.

“Nakon pet mjeseci rata, Palestinci se bore da pronađu hranu, vodu, sklonište i osnovne lijekove. Glad je već raširena i pogoršava se”, istaknuto je.

Nepoštivanje presude ICJ-a

Organizacija Refugees International također navodi da je očigledno da se Izrael ne pridržava pravno obavezujućih privremenih mjera o humanitarnoj pomoći koje mu je 26. januara naredio Međunarodni sud pravde (ICJ).

U odbrani pred Međunarodnim sudom pravde, Izrael je tvrdio da je riješio uska grla i poboljšao ulaz i distribuciju pomoći u Gazu.

U izvještaju je također navedeno da su izraelske vlasti “uspostavile nepotrebne prepreke, komplikovane logističke procedure i nepredvidiv sistem provjere”.

Dok je Izrael tvrdio da je proširio kapacitet dostave pomoći u Gazu, prosječan broj kamiona u februaru pao je za 50 posto u poređenju sa prethodnim mjesecom, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija koji su navedeni u izvještaju.

Kritični prijelazi, poput sjevernog Ereza i Al-Muntara – Izraelcima poznat kao Karni – ostali su zatvoreni, čime je ometen pristup sjevernom dijelu Gaze.

U izvještaju je navedeno da Izrael nije ispunio uvjete Memoranduma o nacionalnoj sigurnosti (NSM-20) kojeg je u februaru objavila administracija američkog predsjednika Joe Bidena, a koji od zemalja koje dobijaju američku sigurnosnu pomoć zahtijeva olakšavanje dostave humanitarne pomoći u Gazu.

Logistički problemi

Prijelaz Rafah između Gaze i Egipta, koji je uglavnom namijenjen komerijalnim isporukama, nema kapacitet za obradu velike količine pomoći koja je potrebna Pojasu Gaze. Također, egipatske vlasti nisu voljne da sjeverni Sinaj, vojna zona, bude centar humanitarne pomoći.

U izvještaju je utvrđeno da je Egipat na pritisak Izraela da otvori svoje granice palestinskim izbjeglicama odgovorio intenziviranjem nadzora i regulisanjem pristupa graničnom području uz humanitarne agencije, kao i nadzorom ulaska i izlaska pojedinaca u i iz Gaze.

Humanitarne organizacije koje isporučuju pomoć Gazi iz jordanskog glavnog grada Ammana rekle su za Refugees International da su izraelski dužnosnici postavili “prepreke” koje ranije nisu postojale i da jordanskim vlastima još uvijek nisu pružili jasne standardne operativne procedure.

Nove prepreke, poput inspekcijskih zahtjeva, također usporavaju pomoć na prijelazu preko mosta Allenby u Izrael i graničnom prijelazu Karem Abu Salem (Kerem Shalom).

Pozivi na primirje

U izvještaju se pozivaju zaraćene strane u Gazi da “odmah pristanu na prekid vatre i oslobađanje svih zarobljenika”, kao i da se “pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava i da se suzdrže od bilo čega što ugrožava prava, sigurnost i dostojanstvo i Palestinaca i izraelskih civila”.

Sjedinjene Američke Države, Katar i Egipat sedmicama su pokušavali posredovati u sporazumu prema kojem bi Hamas oslobodio sve izraelske taoce u zamjenu za šestodnevno primirje, oslobađanje nekih palestinskih zatvorenika i dodatnu pomoć Gazi.

No, tokom ovosedmičnih pregovora s Hamasom o prekidu vatre u Gazi nije postignut pomak, manje od sedam dana prije početka muslimanskog mjeseca Ramazana – neformalnog roka za dogovor.

Organizacija Refugees International je također pozvala na prestanak napada na civile i infrastrukturu, te na dopuštanje UN-u i humanitarnim agencijama da dođu do stanovništva u potrebi.

Između ostalog je navedeno i da se Izrael mora suzdržati od “vojne ofanzive na Rafah i drugih akcija koje bi mogle dodatno raseliti Palestince ili na drugi način pogoršati humanitarnu krizu”.

Izraelska vojska se priprema za dugo najavljivanu kopnenu invaziju na Rafah koji se nalazi na južnoj granici Gaze, gdje je više od polovine od 2,3 miliona stanovnika enklave prisilno raseljeno.

Najmanje 30.800 Palestinaca je ubijeno, a 72.198 je ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra. Broj mrtvih u Izraelu u napadima Hamasa 7. oktobra iznosi 1.139.

Izvor: Al Jazeera