FSB eliminirao Bjelorusa koji je planirao ‘čin terorizma’ u ime Ukrajine

Ruski mediji pišu kako je riječ o 49-godišnjem Nikolaju Aleksejevu, aktivistu iz Bjelorusije koji je 2020. sudjelovao u tamošnjim protestima.

RIA je objavila i videosnimku na kojoj nekoliko agenata FSB-a ulazi u trošnu, neosvijetljenu zgradu na izoliranom području, uzvikujući 'izlazi van', a potom pucajući (Yuri Kochetov/EPA-EFE)

Ruska obavještajno-sigurnosna agencija (FSB) u četvrtak je objavila da je usmrtila Bjelorusa koji je pokušavao izvršiti “čin terorizma” u ime Ukrajine u sjevernoj ruskoj regiji Kareliji, prenosi državna novinska agencija RIA.

Meta administrativna zgrada u Olonecu

FSB je saopćio kako je “zaplijenio oružje i improvizirani eksploziv” nakon pucnjave u kojoj je Bjelorus ubijen, prenosi Hina navode Reutersa.

RIA prenosi kako je muškarac planirao raznijeti administrativnu zgradu u gradu Olonecu, smještenom oko 250 kilometara od finske granice.

“Tokom hapšenja kriminalac je pucao iz oružja na specijalne snage te je neutraliziran rokom sukoba”, navodi se u saopćenju FSB-a.

RIA je također objavila i videosnimku na kojoj nekoliko agenata FSB-a ulazi u trošnu, neosvijetljenu zgradu na izoliranom području, uzvikujući “izlazi van”, a potom pucajući.

Na snimci se vidi i ubijeni muškarac s pištoljem pored tijela.

FSB je objavio da je on posjedovao plastični eksploziv proizveden u Velikoj Britaniji, s američkim detonatorom.

Ruski mediji pišu kako je riječ o 49-godišnjem Nikolaju Aleksejevu, aktivistu iz Bjelorusije koji je 2020. sudjelovao u tamošnjim protestima.

Izvor: Agencije