Čelnik Sjeverne Koreje naredio pojačane ratne pripreme

Kim Jong Un pregledao je terensku obuku trupa u glavnoj vojnoj operativnoj bazi u zapadnoj regiji države i naredio povećanu spremnost za rat.

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un pozira sa jedinicama na manevrima (KCNA via REUTERS)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un pregledao je u srijedu terensku obuku trupa u glavnoj vojnoj operativnoj bazi u zapadnoj regiji države i naredio povećanu spremnost za rat, objavila je u četvrtak sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA, prenosi Hina.

Obilazak baze, čija lokacija nije identificirana, dolazi nakon početka godišnjih kombiniranih vojnih vježbi američkih i južnokorejskih snaga u ponedjeljak, u kojima učestvuje dvostruko veći broj vojnika u usporedbi s prošlom godinom.

Kim je rekao da vojska mora “dinamično postaviti novi vrhunac intenziviranja ratnih priprema u skladu sa zahtjevima prevladavajuće situacije”, javila je KCNA.

Simuliranje stvarnog rata

“Naša bi vojska trebala … stalno intenzivirati stvarne ratne vježbe s ciljem brzog poboljšanja svojih borbenih sposobnosti za savršenu spremnost za rat”, prenijela je agencija Kimove riječi vojnicima.

Hina dodaje kako KCNA nije navela je li Kim direktno spominjao vježbe američke i južnokorejske vojske.

On je pregledao trupe koje izvode stvarne manevre pod uvjetima koji simuliraju stvarni rat, objavila je agencija iz Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije