Američke demokrate dovode u pitanje slanje oružja Izraelu zbog Gaze

Ne znam koliko još djece mora gladovati prije nego što iskoristimo sav naš uticaj ovdje, rekao je demokratski senator Chris Van Hollen.

Moramo iskoristi sve poluge koje imamo, reko je Van Hollen (REUTERS/Nathan Howard)

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena suočila se sa pozivima iz vlastite Demokratske stranke da pritisne Izrael da ublaži humanitarnu krizu u Gazi, a neki govore da bi mogli pokušati zaustaviti slanje vojne pomoći ako se uslovi života civilnog stanovništva ne poboljšaju.

“Moramo iskoristi sve poluge koje imamo. Administracija dosad nije iskoristila sav utjecaj. Ne znam koliko još djece mora gladovati prije nego što iskoristimo sav naš uticaj ovdje, no zaista moraju učiniti više”, rekao je novinarima demokratski senator i član odbora za međunarodne odnose Chris Van Hollen, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Van Hollen i drugi zakonodavci su pozvali administraciju da uskrati vojnu pomoć Izraelu ako vlada premijera Benjamina Netanyahua ne poduzme korake poput propuštanja humanitarne pomoći u Gazu.

Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

Administracija je dosad odbijala postaviti uslove za pomoć koju šalje Izraelu.

“Koliko još domova i trgovina i škola i dječjih vrtića i bolnica mora biti uništeno prije nego što premijeru Netanyahuu kažemo da je dosta?”, rekao je demokratski senator Pete Welch u govoru u Senatu.

Glasači reagirali na predizborima

Članovi Demokratske stranke su uputili pozive administraciji u vrijeme kada se Biden priprema održati govor o stanju nacije u Kongresu u kojem će predstaviti svoje političke prioritete.

Izraelska ofanziva u Gazi raselila je većinu od 2,3 miliona stanovnika enklave i dovela do kritičnih nestašica hrane, vode i lijekova.

Neki glasači, naročito muslimani, reagirali su na predizborima, na kojima se Biden bori za nominaciju svoje stranke za predsjedničke izbore u novembru, tako što su glasačke listiće označili kao “neopredijeljene”.

Van Hollen je istakao da američki zakoni ne dopuštaju prodaju oružja državama koje blokiraju humanitarnu pomoć i upozorio da bi on i drugi zastupnici mogli pokušati zaustaviti nove prodaje oružja Izraelu ako se vlada u Tel Avivu ne posveti rješavanju krize.

Izvor: Agencije