U ruskom napadu dronovima sedmero povrijeđenih, pogođena infrastruktura

Ukrajinski dron pogodio je spremnik goriva u jednom od najvećih ruskih postrojenja za preradu željezne rude, a niko nije povrijeđen i fabrika radi normalno.

Ukrajinski spasioci na mjestu oštećene stambene zgrade nakon noćnog napada u južnom gradu Odesi, u Ukrajini, 2. marta 2024. Najmanje četiri osobe su poginule, a osam ih je povrijeđeno, uključujući dijete i trudnicu, nakon napada ruske bespilotne letjelice u Odesi, navodi se u izvještaju Ukrajinske državne službe za hitne slučajeve (Igor Tkachenko/EPA-EFE)

Rusija je u srijedu tokom noći izvela napad dronovima na ukrajinske regije, pri čemu je povrijeđeno najmanje sedmero ljudi, pogođena je energetska infrastruktura i oštećene su stambene i poslovne zgrade, rekli su zvaničnici.

Ukrajinska protivzračna odbrana oborila je 38 od 42 ruske bespilotne letjelice iznad osam regija širom zemlje, objavile su zračne snage. Riječ je o jednom od najvećih ruskih napada dronovima na Ukrajinu u posljednjih nekoliko sedmica, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Zračne snage rekle su da su dronovi samoubice Shahed oboreni u južnom, centralnom, zapadnom i sjeveroistočnom dijelu zemlje. Zračne uzbune u nekim regijama trajale su između dva i četiri sata.

Ministarstvo energetike saopćilo je da je u zapadnoj regiji Hmjelnicki pogođen energetski infrastrukturni objekt, zbog čega je više od 14.000 potrošača u 30 naselja bez struje.

Dalekovod je također pogođen u regiji Dnjipropetrovsku na jugoistoku, rekli su regionalni zvaničnici.

Povrijeđen desetogodišnji dječak

Ruske snage u više su navrata pokušavale napasti ukrajinski energetski sisitem u hladnim mjesecima.

Napadi su usmjereni na razne objekte – od elektrana do centralnog grijanja i distribucije električne energije. Svjetska banka procijenila je štetu u ukrajinskom energetskom sektoru na oko 12 milijardi dolara.

Zahvaljujući jačoj protivzračnoj odbrani, blažoj hladnoći i naporima na popravcima infrastrukture, Ukrajina je uspjela proći kroz ovu zimu bez većih nestanaka struje.

U Sumiju na sjeveroistoku zemlje kao rezultat napada dronom oštećeno je najmanje 13 stambenih kuća, dječji vrtić i oko 40 automobila, rekli su regionalni zvaničnici.

Ured glavnog tužitelja saopćio je da je u Sumiju povrijeđeno sedmero ljudi, među njima desetogodišnji dječak.

U sjeveroistočnoj regiji Harkivu u napadu je oštećena školska zgrada. Nekoliko privatnih kuća, plinovod i poslovni objekti pogođeni su u regiji Odesi na jugu, rekli su regionalni zvaničnici.

Ukrajinski napad na postrojenje kod Kurska

Ukrajinski dron pogodio je spremnik goriva u jednom od najvećih ruskih postrojenja za preradu željezne rude, a niko nije povrijeđen i fabrika radi normalno, rekli su ruski zvaničnici i vlasnik fabrike.

Neprovjereni videosnimci na ruskim Telegram kanalima prikazuju oblake crnog dima koji se uzdižu u nebo u regiji Kursk, kao i štetu u fabrici željezne rude Mihajlovski GOK koja je u vlasništvu Metalloinvesta, najvećeg ruskog proizvođača željezne rude.

“Danas, kao rezultat napada bespilotnim letjelicama u okrugu Železnogorsk, zapalio se spremnik goriva u skladištu goriva i maziva Mihajlovskog rudarsko-prerađivačkog pogona”, objavila je novinska agencija TASS.

Agencija navodi da postrojenje radi normalno.

“Nije bilo povrijeđenih, trenutno se poduzimaju potrebne mjere na gašenju požara”, navodi se.

Oboreni dronovi

Guverner Kurska Roman Starovojt okrivio je Kijev za napad na okrug Železnogorsk u regiji Kursk koji je poznat po rudnicima željeza i nalazi se oko 90 km od ukrajinske granice. Kasnije je rekao da postoji opasnost od raketnih napada na to područje.

Mihajlovski GOK jedno je od najvećih postrojenja za rudarenje i preradu željezne rude u Rusiji. Putem otvorenog kopa, Mihajlovski GOK razvija nalazište željezne rude s dokazanim rezervama od 10,4 milijarde tona, prema Metalloinvestu.

Napadi ukrajinskih bespilotnih letjelica posljednjih su sedmica redovno gađali ruske rafinerije nafte i drugu energetsku infrastrukturu.

Regija Kursk je pod stalnim napadima iz Ukrajine otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Vlasti u ruskim regijama Belgorod i Voronjež, koje su također redovne mete napada, rekle su da su i tamo oborene ukrajinske bespilotne letjelice.

Telegram kanal Baza koji je blizak ruskim snagama sigurnosti, izvijestio je da su dronovi oboreni iznad Voronježa pokušavali napasti vojnu avijacijsku bazu i skladište nafte.

Izvor: Agencije