Trumpovi stavovi o Gazi dovode pred težak izbor američke glasače

Retorika bivšeg predsjednika pokazuje da se glasači koji žele kazniti Joea Bidena zbog podrške Izraelu suočavaju s dilemom na predstojećim izborima.

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump govori u izbornoj noći 5. marta 2024, u Mar-a-Lagu u Palm Beachu, Florida (Rebecca Blackwell/AP)

Donald Trump izrazio je eksplicitnu podršku izraelskom ratu protiv Gaze, sugerirajući da podržava cilj koji je izrazila tvrdolinijaška vlada u Tel Avivu o nastavku napada do “potpune pobjede”.

Upitan da li se “slaže” s načinom na koji Izrael “vodi borbu protiv Gaze”, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju u SAD-u je odgovorio: “Morate riješiti problem”.

Budući da se Trump sprema za utrku s trenutnim predsjednikom Joeom Bidenom, njegove riječi sugeriraju da će se glasači koji se protive podršci Sjedinjenih Američkih Država izraelskom ratu suočiti s dilemom na predsjedničkim izborima u novembru.

Težak izbor

Trumpova izjava za Fox News došla je u trenutku kada se čini da Bidenu podrška opada. Dok je predsjednik tokom Super utoraka pobijedio na gotovo svim demokratskim izborima za nominaciju, značajno protestno glasanje u Minnesoti i šest drugih država protiv njegove “čvrste” podrške Izraelu razotkrilo je ranjivosti u njegovoj kampanji za reizbor.

U Minnesoti, ključnoj neodlučnoj (swing) državi na Srednjem zapadu, rani rezultati pokazali su da je gotovo 20 posto demokrata označilo svoje glasačke listiće “neopredijeljenima” kako bi iskazali svoj bijes zbog stalne podrške Washingtona vladi izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koji insistira na tome da će se napad na Gazu nastaviti sve dok Hamas ne bude uništen.

Međutim, dok je poriv koji osjećaju neki ljevičarski i propalestinski glasači da kazne Bidena na biralištima i dalje jak, mogli bi otkriti da nemaju drugog izbora nego glasati za demokratu na izborima u novembru ako žele spriječiti Trumpa da se vrati u Bijelu kuću.

Biden je dugo hvalio svoju čvrstu podršku Izraelu, iako je njegova vojna ofanziva u palestinskoj enklavi izazvala zabrinutost zbog rizika od genocida i gladi. Više od 30.600 Palestinaca je do sada ubijeno u izraelskoj vojnoj operaciji, što je izazvalo međunarodnu osudu vlada širom svijeta.

Izvor: Al Jazeera i agencije