Rusija: Nuklearna postrojenja u sjevernoj Evropi legitimne mete u slučaju sukoba sa NATO-om

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova kaže da bi objekti u kojima se nalazi američko nuklearno oružje bili izvor direktne prijetnje Rusiji.

Rusija je 24. februara 2022. pokrenula svoju 'specijalnu vojnu operaciju' u Ukrajini (Baz Ratner/Reuters)

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je da će se sjevernoevropski objekti u kojima se nalazi američko nuklearno oružje smatrati legitimnim vojnim ciljevima u direktnom sukobu između Ruske i NATO-a, javlja Anadolija.

Komentarišući izjave finskog predsjednika Alexandera Stubba o važnosti posjedovanja snaga nuklearnog odvraćanja, Zaharova je na konferenciji za novinare u Sočiju rekla da bi takvi objekti bili izvor direktne prijetnje Rusiji.

“Ne morate biti vojni strateg da biste shvatili da će takvi objekti predstavljati izvor direktne prijetnje i da će neminovno biti uključeni na listu legitimnih ciljeva definisanih scenarijem direktnog vojnog sukoba između naše zemlje i NATO-a”, naglasila je.

Specijalna vojna operacija

Prema njenim riječima, suprotno Stubbovim očekivanjima, raspoređivanje američkog nuklearnog oružja će pogoršati sigurnost zemalja domaćina.

Zaharova je upitala da li je Stubb pitao svoje glasače za mišljenje o tom pitanju i da li i sam shvata rizike takvog poteza.

“U kojoj mjeri su finski građani svjesni rizika s kojima će se morati suočiti, veliko je pitanje… Jer takva odluka će se zaista mnogo promijeniti u kontekstu sigurnosti ove zemlje i drugih pitanja relevantnih za ovu državi“, rekla je ona.

U maju 2022. godine, Švedska i Finska su podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, napuštajući svoju dugogodišnju politiku vojne neutralnosti, nakon što je Rusija 24. februara 2022. pokrenula svoju “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini.

Finska se zvanično pridružila NATO-u 4. aprila 2023, godine, a Švedska je završila procedure za članstvo u prošlom mjesecu i trebala bi se zvanično pridružiti.

Izvor: Agencije