Rat u Gazi prisiljava Izrael da pokrene najveću prodaju međunarodnih obveznica

Moody's je u februaru snizio kreditni rejting Izraela na A2, što je prvo sniženje kreditnog rejtinga okupatorske države ikada.

Rat je doveo do previranja u izraelskoj ekonomiji, nakon velikog šoka u prvih nekoliko sedmica rata (Al Jazeera)

Izrael je prikupio osam milijardi dolara od prodaje međunarodnih obveznica u prvom izlasku na javna tržišta od izbijanja rata u Pojasu Gaze, što je ujedno i najveća emisija dolara za Izrael.

Izraelska vlada je izdala tri vrste obveznica, prema navodima Bloomberga, koji se poziva na informisane izvore, koje nije imenovao, jer nisu ovlašteni da govori o ovome.

Prva vrsta su obveznice u vrijednosti od dvije milijarde dolara, čije je dospijeće pet godina. Druge vrijede tri milijarde dolara sa dospijećem u roku od deset godina.

Treće su od tri milijarde dolara sa dospijećem u roku od 30 godina.

Izrael izdaje obveznice u trenutku kada želi nastaviti rat u Pojasu Gaze.

„Izrael ove godine ima značajne potrebe za finansiranjem zbog rata“, rekao je Uday Patnaik, koji je odgovaran za vrijednosne papire sa fiksnim prihodom na tržištima u razvoju u LGIM-u.

„Ne bih se iznenadio ako ih budu morali izdati i više“, dodao je.

Plan o pozajmici

Rat je doveo do previranja u izraelskoj ekonomiji, nakon velikog šoka u prvih nekoliko sedmica rata.

Moody's je u februaru snizio kreditni rejting Izraela na A2, što je prvo sniženje kreditnog rejtinga okupatorske države ikada.

Krajem prošlog mjeseca, britanski list The Financial Times citirao je generalnog računovođu u izraelskom Ministarstvu finansija Jalija Rotenberga, koji je rekao da Izrael ove godine planira pozajmiti 60 milijardi dolara, zamrznuti zapošljavanje u vladi i povećati poreze, nakon što se potrošnja u vojne svrhe gotovo udvostručila zbog rata u Pojasu Gaze.

Ekonomija je pala za 19,4 posto na godišnjem nivou u posljednjem kvartalu prošle godine, odražavajući gubitke u ratu, pa je 2023. godina završena s rastom od dva posto.

Izvor: Al Jazeera