Kremlj: Ne priznajemo naloge ICC-a za hapšenje vojnih komandanata

Ranije je ICC objavio kako je izdao naloge za hapšenje najviših ruskih komandanata Sergeja Kobilaša i Viktora Sokolova zbog raketnih napada na ukrajinsku električnu infrastrukturu.

Komandant ruske crnomorske flote viceadmiral Viktor Sokolov na ceremoniji obilježavanja 240. godišnjice ruske crnomorske flote u Sevastopolju, Krim, 13. maja 2023. (REUTERS/Alexey Pavlishak)

Rusija ne priznaje naloge za hapšenje koje je jučer izdao Međunarodni krivični sud (ICC) za dvojicom ruskih komandanata osumnjičenih za ratne zločine u Ukrajini, saopćio je u srijedu Kremlj, prenosi agencija Reuters.

Jučer je ICC objavio kako je izdao naloge za hapšenje najviših ruskih komandanata Sergeja Kobilaša i Viktora Sokolova zbog raketnih napada na ukrajinsku električnu infrastrukturu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov rekao je da, pošto Rusija nije bila stranka Rimskog statuta kojim je uspostavljen ICC, Moskva ne priznaje naloge.

“Mi nismo strane statuta – mi to ne priznajemo”, rekao je Peskov novinarima na pitanje o nalozima ICC-a.

“Ovo nije prva odluka. Znamo i da se tamo vode razni zatvoreni procesi koji se drže u tajnosti i prema takvim odlukama se odnosimo.”

Nalog za hapšenje Putina

U martu prošle godine ICC je izdao naloge za hapšenje predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i ruske povjerenice za djecu Marije Lvove-Belove zbog optužbi za ratne zločine povezane s otmicom ukrajinske djece. Kremlj je tada odbacio te naloge kao nečuvene. Rusija negira ratne zločine u Ukrajini i odbacila je prethodne naloge za hapšenje ICC-a kao dio pristrane zapadne kampanje za diskreditaciju Rusije.

Ruski zvaničnici navode kako takvi nalozi imaju mali utjecaj na stvarni svijet i napominju da nijedan viši američki zvaničnik nije izveden pred lice pravde za navodne ratne zločine u ratovima u Iraku ili Afganistanu.

U utorak je ICC naveo kako su napadi na ukrajinsku električnu mrežu izazvali civilnu štetu i štetu koja bi bila očito pretjerana u odnosu na bilo kakvu očekivanu vojnu prednost. Tačni detalji konkretnih incidenata i mogućih žrtava držani su u tajnosti kako bi se zaštitili svjedoci i istrage koje su u toku, dodaje se u saopćenju.

Izvor: Agencije