Guardian: Izraelski doseljenici dio korumpiranog sistema, sankcije su historijski potez

Prošlog mjeseca, doseljenici su podigli ogradu oko sela da se palestinski stanovnici ne bi mogli vratiti u njega.

Naoružani doseljenici pod zaštitom okupatorske vojske na jugu Nablusa na Zapadnoj obali (Al Jazeera)

Članak u britanskom listu The Guardian opisao je uvođenje američkih, britanskih i francuskih sankcija za više od 30 izraelskih doseljenika zbog činjenja nasilja i huškanja protiv Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali kao historijski potez.

Ovaj korak će dovesti do zamrzavanja imovine tih doseljenika, koji imaju dokumentiranu historiju paljenja, krađe, fizičkih napada i uništavanja imovine. Također, bit će im nametnuta ograničenja putovanja u inostranstvo te ograničena sposobnost poslovanja, navodi se u članku nezavisnog novinara Zaka Witusa.

Međunarodne organizacije za ljudska prava dugo su protestvovale zbog toga što se doseljenici ne pozivaju na bilo kakvu odgovornost za nasilje.

Witus, koji radi kao koordinator sektora za liderstvo i obrazovanje mladih u ”Novom izraelskom fondu” sa sjedištem u američkoj državi Kalifornija, prokomentirao je ove sankcije, rekavši da će one značajno ometati mašineriju nasilja među doseljenicima. Smatra kako bi to mogla biti do sada najsnažnija poruka izraelskoj vladi da mora obuzdati napade na palestinske zajednice, jer će biti posljedica.

‘Dio korumpiranog sistema’

Međutim, autor smatra da sankcije nekolicini doseljenika neće riješiti osnovni problem, jer oni nisu “samo hrpa trulih jabuka”. Stalni napadi doseljenika dio su dugoročne, sistematske politike izraelske vlade usmjerene na protjerivanje Palestinaca sa svoje zemlje kako bi se napravilo mjesta za širenje doseljeničkih naselja. Loša politika je ta koja proizvodi korumpirane ljude, kako je rekao.

Witus kaže da se lično sreo s nekim od ovih Palestinaca dok je volontirao kao posmatrač ljudskih prava 2022. godine u ruralnom području Masafer Yatti na Zapadnoj obali. Palestinsko stanovništvo na tom području uglavnom se oslanja na stočarstvo i poljoprivredu da zarade za život. Dodao je da je lično vidio dvojicu doseljenika, Yinon Levija i Elya Federmana, kako gotovo svake sedmice bez ikakvog povoda napadaju Palestince.

Užasne scene

Autor kaže da je vidio dvojicu doseljenika i neke njihove saučesnike u zločinu u blizini sela Zanuta, južno od grada Hebrona, kako više puta napadaju palestinske pastire i njihova stada stoke i jure ih psima i dronovima. Pokušavali su ih uplašiti i natjerati da napuste svoju zemlju kako bi onda oni mogli napasati svoje ovce i koze na usjevima Palestinaca.

Novinar kaže da je snimio Levija i druge u selu Susiya u pokrajini Hebron dok su ilegalno pravili put do divljeg doseljeničkog naselja na privatnoj palestinskoj zemlji. Drugi videosnimak prikazuje Levija kako vozi buldožer i pomjera ogromne gomile zemlje na cestu kako bi blokirao jedini ulaz i izlaz u selo.

Witus je nastavio navoditi primjere nasilja koje su provodili doseljenici, rekavši da su njegove kolege aktivisti za ljudska prava snimili Federmana kako pušta svog njemačkog ovčara na palestinskog stanovnika tog područja. Pas je grizao Palestinca za ruku i stomak, dok su drugi doseljenici držali upereno oružje u Palestince koji su posmatrali scenu.

Tokom njegovog boravka na Zapadnoj obali više puta je svjedočio tome da izraelska vojska i policija nisu u stanju zaustaviti zločine doseljenika.

Doseljenici su nezavisna vlast

Prema članku u The Guardianu, doseljenici su obavijestili stanovnike Zanute, nekoliko sedmica nakon što je Islamski pokret otpora (Hamas) napao Izrael 7. oktobra, da će ih pobiti ako ne odu u roku od 24 sata. Sutradan se svih 250 stanovnika sela spakiralo i otišlo. Prošlog mjeseca, doseljenici su podigli ogradu oko sela da se palestinski stanovnici ne bi mogli vratiti u njega.

Witus je naveo da je 2023. bila najgora godina ikada po pitanju nasilja doseljenika. Doseljenici su napali Palestince i njihovu imovinu u više od 1.200 odvojenih incidenata. Ubili su najmanje deset Palestinaca i zapalili na desetine domova, a sve se to dogodilo prije napada Hamasa 7. oktobra.

Ben Gvir zvanično podstiče na nasilje

Witus se osvrnuo i na izričite naredbe koje je izdao ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir izraelskim snagama da ne primjenjuju zakon u slučajevima ”nasilja jevrejskih nacionalista”.

Kao rezultat ove politike, doseljenici i izraelska vojska uspjeli su prisilno raseliti najmanje 198 palestinskih porodica, odnosno 1.208 ljudi, među kojima je i 586 djece, iz više od 12 sela tokom mjeseca novembra i decembra.

Izvor: Al Jazeera