Britanski specijalci pod istragom zbog mogućih ratnih zločina u Siriji

Jedinice SAS-a već godinama djeluju u Siriji, a do prije koju godinu i u Afganistanu.

Pripadnici specijalne jedinice britanske vojske (SAS) nisu uhapšeni, ali odjel za teške zločine ministarstva odbrane provodi istragu o ovom slučaju (Ognen Teofilovski/Reuters)

Pet pripadnika specijalne jedinice britanske vojske (SAS) je pod istragom zbog mogućih ratnih zločina počinjenih u Siriji prije nekoliko godina, javlja BBC.

Zasad nisu uhapšeni, ali odjel za teške zločine ministarstva odbrane provodi istragu.

“Brojne specijalne snage Ujedinjenog Kraljevstva bile su raspoređene u Siriji tokom proteklog desetljeća u operacijama protiv Islamske države”, navode iz Ministarstva odbrane Velike Britanije.

Ozbiljne optužnice

Ministarstvo je saopćilo da ozbiljno shvata tvrdnje o mogućim nedjelima.

“Sve optužbe za kaznena djela uputit će se policiji na dalju istragu”, rekao je glasnogovornik ministarstva.

Navodno je istraga usmjerena na incident koji se dogodio prije dvije godine kada je ubijen jedan od pripadnika spomenute grupe.

Britanski vojnici su prema tvrdnjama nadređenih upotrijebili prekomjernu silu pri hapšenju muškarca, ali oni su procijenili da je isti  namjeravao izvesti samoubilački napad te su ga ubili. Međutim, ministarstvo tvrdi da ovo nije izolirani slučaj te da “zastrašujućih” svjedočanstava o ratnim zločinima ima još.

Jedinice SAS-a već godinama djeluju u Siriji, ali već neko vrijeme i u Afganistanu.

Također, već neko vrijeme traje istraga jesu li specijalne snage Ujedinjenog Kraljevstva ubijale civile i nenaoružane ljude u noćnim racijama u Afganistanu između 2010. i 2013. godine.

Izvor: Agencije