Bijela kuća: Ukrajina nije tražila strane trupe

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je ranije rekao da ‘potpuno stoji iza’ prošlosedmične izjave da ne isključuje raspoređivanje zapadnih trupa u Ukrajinu.

Francuski zvaničnici su nastojali da razjasne Macronove primjedbe i ublaže kritike (Alkis Konstantinidis/Reuters)

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski nikada nije tražio zapadne trupe za borbu protiv ruske invazije, saopćeno je iz Bijele kuće nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovo izjavio da on ne bi isključio tu mogućnost.

“Predsjednik Ukrajine ne traži to, on samo traži oružje i kapacitete. On nikada nije tražio strane trupe da se bore za njegovu zemlju”, rekao je novinarima portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby, prenosi AFP.

Macron je ranije rekao da “potpuno stoji iza” prošlosedmične izjave da ne isključuje raspoređivanje zapadnih trupa u Ukrajinu.

Francuski predsjednik je rekao kako saveznici Ukrajine treba da izbjegavaju da izgledaju kao kukavice u podršci Kijevu.

“Sigurno se približavamo trenutku za Evropu u kojem će biti neophodno da ne budemo kukavice”, rekao je Macron tokom posjete Češkoj.

“I vjerujem da su naše zemlje svjesne šta se dešava u Evropi, da se rat vratio na našu teritoriju”.

On je dodao da je pretnja nezaustavljiva i da se “svakodnevno” širi evropskim zemljama.

‘Diskusije o čizmama nepotrebne’

Francuski zvaničnici su nastojali da razjasne Macronove primjedbe i ublaže kritike, istovremeno insistirajući na potrebi da se pošalje jasan signal Rusiji da ne može da ostvariti pobjedu u Ukrajini, prenosi AP.

Sve snage poslate u Ukrajinu mogle bi biti poslate da podrže operacije kao što je deminiranje, a ne da se bore protiv ruskih snaga, dodali su.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius rekao je da Macronovi citati ne pomažu.

“Ne trebaju nam zaista… diskusije o čizmama na terenu ili o tome da imamo više ili manje hrabrosti”, istakao je na konferenciji za novinare u Stokholmu poslije sastanka sa švedskim kolegom.

Tokom posete Pragu, Macron se sastao sa češkim predsjednikom Petrom Pavelom, bivšim generalom NATO-a, koji se saglasio da saveznici Ukrajine treba da traže “nove načine” da pomognu, ali je rekao da Zapad neće preći “zamišljenu crvenu liniju” uključivanjem u borbene operacije.

“Slažemo se da je jedina opcija za nas da nastavimo da podržavamo Ukrajinu”, rekao je Pavel.

“Složili smo se da Evropa mora da igra veću ulogu u pomaganju Ukrajine”.

Predsjednici dvije zemlje su komentarisali i plan Praga da kupi municiju za Ukrajinu izvan Evrope.

Oko 15 zemalja izrazilo je podršku planu za kupovinu 500.000 granata 155 mm i 300.000 granata od 122 mm u vrijednosti od oko 1,5 milijardi dolara. Holandija se već obavezala da će donirati 100 miliona eura (108,5 miliona dolara), podsjeća Tanjug.

Francuska se dugo zalagala da Evropska unija koristi evropsko finansiranje samo za evropsku odbrambenu industriju i protivila se ideji kupovine van EU.

Izvor: Agencije