Al-Duwairi: Hezbollah provodi kontrolirano odvraćanje; u južnoj Gazi traje uništavanje, a ne borba

Izraelci su se suočili sa žestokim otporom koji ih je više puta primorao na povlačenje.

Vojni ekspert general-major Fayez Al-Duwairi rekao je da je Hezbolah lansirao 70 projektila na Izrael kao odgovor na izraelsko ciljanje libanske porodice i ubistvo tri njena člana (REUTERS/Ali Hashisho/File Photo)

Vojni ekspert general-major Fayez Al-Duwairi rekao je da je Hezbollah lansirao 70 projektila na Izrael kao odgovor na izraelsko ciljanje libanske porodice i ubistvo tri njena člana, napominjući da pokret slijedi politiku odvraćanja naspram odvraćanja, uz ekstremnu disciplinu, kako ne bi dao Izraelu povod za širenje rata.

Pokret je danas granatirao sela u naselju Kiryat Shmona na libansko-izraelskoj granici sa 70 projektila, od kojih je Izrael, kako kaže, oborio deset projektila.

Ovo je najveća salva projektila koje je Hezbollah lansirao u pravcu Izraela, još od početka sukoba između dvije strane 8. oktobra prošle godine, nakon prethodne koja je uključivala 52 projektila.

Al-Duwairi vjeruje da je oko 35 projektila pogodilo mete, napominjući da je Čelična kupola bila efikasna samo 65 posto.

Sve je to, kako smatra, u okvire politike pokreta zasnovane na teoriji odvraćanja nasuprot odvraćanju, disciplinovano. Istakao je da pokret slanjem svojih raketa, postepeno, sve više prodire u dubinu Izraela i da, do sada, od početka sukoba, nije ciljao nijednog civila. Također, daje vrlo precizne odgovore, “jer ne želi dati priliku Izraelu da proširi rat”, ne isključujući mogućnost direktnog sukoba u budućnosti zbog izraelskih provokativnih napada.

Prema informativnom izvještaju koji je dostavio Mahmoud Al-Kan, projektili Hezbollaha pogodili su sela: Kiryat Shmonu, Beit Hillel i Kfar Blum koja se nalaze pet kilometara od granice sa Libanom.

Operacije uništavanja u južnoj Gazi

Što se tiče operacija u Pojasu Gaze, Al-Duwairi je rekao da se tri do četiri brigade izraelske vojske trenutno bore u južnoj Gazi, opisujući tamošnja dešavanja kao uništavanje, a ne vojne operacije.

Potvrdio je da su Al-Qarara, Al-Zana i Al-Hamad City (južni Pojas Gaze) spaljena područja, te rekao da se ove operacije mogu posmatrati kao djelovanje iza neprijateljskih linija, koja je izraelska vojska ponovo napala zbog teških gubitaka koje je tu pretrpjela.

Vezano za dešavanja u gradu Abasanu u Khan Yunisu, Al-Duwairi je rekao da su se Izraelci suočili sa žestokim otporom koji ih je više puta primorao na povlačenje, napominjući da su bitke na jugu potpuno drugačije od onih na sjeveru.

U zaključku ističe da se tamo trenutno dešava totalno uništavanje, više nego vojne operacije, posebno na jugu, o čemu svjedoči prisustvo bataljona na frontu u gradu Gazi čija je misija uništavanje tunela, ali samo prošle sedmice, uništili su 150 stambenih objekata.

Izvor: Al Jazeera