Washington traži od Izraela konkretan plan za okončanje rata u Gazi

Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Jake Sullivan pozvao je ministra izraelskog Ratnog kabineta Bennyja Gantza da napravi konkretan plan za okončanje rata u Gazi.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Jake Sullivan (REUTERS/Jonathan Ernst)

Izraelske novine Maariv objavile su danas da je savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Jake Sullivan pozvao ministra izraelskog Ratnog kabineta Bennyja Gantza, koji je u posjeti Washingtonu, da napravi konkretan plan za okončanje rata koji u Pojasu Gaze traje već pet mjeseci.

Novine su objavile detalje sastanka održanog u Bijeloj kući u ponedjeljak navečer, na kojem je Sullivan pozvao Gantza da napravi konkretan plan za okončanje rata u Gazi.

Izraelska radiodifuzna korporacija je, također, saopćila da je Gantz tražio od američkih zvaničnika da izvrše pritisak na Egipat i Katar da utječu na Islamski pokret otpora Hamas da prihvati uslove Izraela u pregovorima kako bi bio postignut sporazum o razmjeni zarobljenika i produženom prekidu vatre u Gazi.

Korporacija je izvijestila da je Gantz rekao visokim američkim zvaničnicima tokom sastanaka u Bijeloj kući: „Morate povećati pritisak na posrednike kako bi Hamas postao fleksibilniji. Vi imate mogućnost da izvršite pritisak, a oni imaju sredstva.“

Gantz je u nedjelju započeo službenu posjetu Washingtonu nakon izvještaja koji ukazuju na to da američka administracija počinje da gubi strpljenje s ponašanjem izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u ratu i navoda da ga sputavaju njegova dva partnera u vladi, ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben Gvir i ministar finansija Bezalel Smotrich, kako navode novine Yedioth Ahronoth.

Gantz se u ponedjeljak navečer sastao i sa Kamalom Harris, potpredsjednicom SAD-a, dok su se u glavnom gradu Egipta, Kairu, vodili pregovori o postizanju primirja u Gazi.

Nove nesuglasice

U pregovorima u Kairu učešće su uzeli Egipat, SAD, Katar i Hamas, a za neučešće Izraela nisu navedeni razlozi.

Izraelska radiodifuzna korporacija je u nedjelju citirala neimenovanog izraelskog zvaničnika koji je rekao da Tel Aviv dalje pregovore uslovljava zahtjevom od učesnika sastanaka u Kairu da pribave spisak imena živih izraelskih talaca u Pojasu Gaze, što je izraelsko Ratno vijeće odbilo, te je to izazvalo nove nesuglasice sa premijerom Benjaminom Netanyahuom o toku rata i pregovora.

Izrael i Hamas su prethodno postigli humanitarno primirje u periodu od 24. novembra do 1. decembra 2023. godine, tokom kojeg je došlo do prekida vatre, razmjene talaca i ulaska vrlo malo humanitarne pomoći u Gazu.

Izvor: Agencije