‘Super utorak’, ključni dan američkih predizbora

Posljednja šansa u republiikanskom takmičenju za Haley protiv Trumpa, Biden kod demokrata nema protivnika.

Američki birači glasat će u utorak u 15 saveznih država na predizborima za stranačku nominaciju za predsjedničke izbore u novembru, na kojima se očekuje dvoboj aktuelnog i bivšeg predsjednika Joea Bidena i Donalda Trumpa, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Na „Super utorak” kandidati mogu dobiti presudni vjetar u leđa za osvajanje nominacije, a drugima nade mogu sasvim potonuti.

Na republikanskoj strani na kocki je više od trećine ukupog broja delegata koji formalno određuju ko će dobiti stranačku nominaciju.

Deseci miliona glasača

Osim nedjeljnih predizbora u Washingtonu, na kojima je pobijedila Nikki Haley, bivši američki predsjednik Trump osvojio je sve savezne države koje su do sada već glasale na predizborima.

“Super utorak” bit će posljednja šansa za Haley, Trumpovu jedinu suparnicu koja je još u utrci.

Kad je riječ o demokratama, neizvjesnost je još manja jer bi predsjednik Biden nesumnjivo trebao biti kandidat svoje stranke.

Deseci miliona Amerikanaca pozvani su da se izjasne na biralištima, od Mainea na krajnjem sjeveroistoku SAD-a preko Teksasa na jugu do Kalifornije na zapadnoj obali. Glasat će i Alabama, Arkansas, Kolorado, Massachusetts, Minnesota, Sjeverna Karolina, Oklahoma, Tennnesee, Utah, Vermont i Virginia.

Nekada je uspjeh u “Super utorak” zahtijevao neumoran rad na terenu, kapacitet za prikupljanje novca i značajnu dinamiku. Taj dan bila je prilika da kandidati pokažu imaju li kapacitet mobilizirati birače različitog profila i geografskog porijekla.

Bez rivala za Bidena

Biden nema ozbiljnog suparnika za stranačku nominaciju, što je tipično za predsjednika koji traži drugi mandat.

Neobično je, međutim, to što je Trump, kao bivši predsjednik koji se nastoji vratiti u Bijelu kuću, do sada već potukao republikansku konkurenciju.

U utorak je u igri 874 delegata od ukupno 2.429 koji će odrediti kandidata Republikanske stranke za predsjedničke izbore na konvenciji u julu. Trumpov tim očekuje da će osvojiti 773 delegata i da će dvije sedmice nakon toga biti matematički nepobjediv.

Jedina koja mu stoji na putu je bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley koja tvrdi da 40 posto glasova koliko je dobila u New Hampshireu i u svojoj rodnoj državi pokazuju da je stranka još uvijek podijeljena u pogledu njegove nominacije.

Ona smatra da bi mogla imati daleko veće šanse pobijediti Bidena u novembru od Trumpa jer niko ne želi dvoboj sedamdesetogodišnjaka i osamdesetogodišnjaka.

Izvor: Agencije