Ruske novine: Indija želi ostaviti Kinu bez arapske nafte, no može li to uraditi?

Potezi koji Indija poduzima kada je u pitanju izgradnja druge bazeu arhipelagu Lakshodeep smatraju se odgovorom na odluku prokineskog predsjednika Maldiva da protjera indijsku vojsku.

Stručnjaci kažu da, uprkos sukobima između Kine i Indije, eskalacija nije u bilo čijem interesu (Getty Images)

Indijska ratna mornarica namjerava izgraditi drugu bazu u arhipelagu Lakshodeep, koji se nalazi na ruti tankera od Adenskog zaljeva i Hormuškog moreuza do Malačkog moreuza.

Ruski list Nezavisimaya Gazeta u izvještaju Vladimira Skosyreva navodi da je New Delhi saopćio da će to povećati sigurnost u regiji i pomoći indijskim brodovima da izvode operacije protiv pirata i krijumčarenja droge.

Skosyrev je objasnio da će Indija ₋ koja se spori s Kinom oko granice na Himalajima ₋ na ovaj način moći utjecati na transport arapske nafte, uglavnom preko Indijskog okeana.

Potezi koji Indija poduzima kada je u pitanju izgradnja ove baze smatraju se odgovorom na odluku prokineskog predsjednika Maldiva da protjera indijsku vojsku.

Autor je citirao list South China Morning Post koji navodi da je riječ o prisustvu 89 indijskih vojnih stručnjaka na Maldivima, koji rade na održavanju čamaca, aviona i dva helikoptera koje je Indija prethodno prevezla na ostrvo.

Mnogi indijski vojni ljekari su služili na Maldivima. Međutim, Mohamed Muizzu, prokineski predsjednik Maldiva koji je pobijedio na izborima prošle godine, obećao je da će protjerati indijsko vojno osoblje.

Prema ruskom listu, ovaj razvoj događaja ne znači potpuni prekid odnosa između Indije i Maldiva, a stvar bi se mogla ograničiti na zamjenu indijskih vojnih specijalista civilima. Međutim, New Delhi nije zanemario Muizzuov pokušaj da preorijentira politiku prema Pekingu.

U izvještaju se dodaje da bi Maldivi mogli postati jak saveznik Kine, ali je Indija dala jasne signale Maldivima da ne pretjeruju sa približavanjem Pekingu.

Među tim signalima je i želja Indije da izgradi vojnu bazu u arhipelagu Lakshodeep, koji je samo 258 kilometara udaljen od Maldiva.

Strateška pozicija

Autor citira indijskog stručnjaka Vinaya Shukla koji je rekao da arhipelag Lakshodeep zauzima važnu stratešku poziciju na putu koji vodi do Malačkog moreuza.

Ističe kako je razumljiva želja Indije da stekne određenu kontrolu nad ovim vodama, ali da, naravno, situacija neće eskalirati u sukob s Kinom uz podršku Sjedinjenih Američkih Država, jer uvlačenje u rat ne služi interesima nijedne strane.

Osim toga, Kina može dobavljati naftu iz Irana kopnenim naftovodima kroz Centralnu Aziju i Pakistan.

Shukla je dodao da je Indija itekako svjesna da je u slaboj poziciji u slučaju sukoba s Kinom. Kineske rakete dugog dometa usmjerene na Indiju nalaze se visoko u planinama na Tibetu. Osim toga, Indija je zainteresirana za isporuku svoje robe u Evropu Sjevernim morskim putem.

Ova ruta prolazi i kroz Južno kinesko more koje u velikoj mjeri kontrolira Kina, a eskalacija spora s Kinom znači da bi opcija korištenja Sjevernog morskog puta postala nemoguća.

Treba imati na umu da je jedini preostali put do Indije kroz Suecki kanal, ali nedostatak sigurnosti u Crvenom moru u ovom trenutku komplicira situaciju.

Izvor: Agencije