Palestinski autor: Bacanje pomoći iz zraka je kao hranjenje pasa

Ne razumijem kako zemlje koje sebe smatraju supersilama, ne mogu na dostojanstven način obezbijediti hranu narodu Gaze, pita se Rami Abou Jamous.

Ko god želi da pomogne stanovnicima Gaze, to mora učiniti na dostojanstven način, piše autor (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Posljednjih sedmica postalo je uobičajeno da neke zemlje, među kojima i Sjedinjene Američke Države, ispuste nekoliko paketa pomoći. Ne razumijem zašto se tako ponašaju prema nama. Žele pokazati cijelom svijetu, posebno svom narodu, da pomažu Gazi, ali u biti ponižavaju narod Gaze.

Ovako je – u svojim dnevnicima koje piše za web-stranicu Orient XXI – Rami Abou Jamous sažeo posljednje poglavlje o svom svakodnevnom životu i životu ljudi u Rafahu, zaglavljenih u siromašnoj i prenaseljenoj enklavi.

Rami, osnivač GazaPressa koji pruža pomoć i prevođenje zapadnim novinarima, bio je primoran napustiti svoj stan u Gazi sa suprugom i sinom Walidom od dvije i po godine, a sada dijeli dvosoban stan sa još jednom porodicom.

Nakon što se osvrnuo na teško izraelsko bombardovanje u subotu uvečer u Rafahu, tokom kojeg je porodica Abu Aina iz Khan Yunisa izgubila 13 svojih članova, Rami je rekao da je bacanje hrane padobranima poput hranjenja pasa: bacite im komade, a oni žure da ih pojedu.

Na sjeveru Pojasa Gaze vlada glad, djeca umiru od neuhranjenosti, a onda dođu i bace nam nekoliko paketa brašna i riže. To je poniženje – kaže Rami Abou Jamous – i Izraelci to znaju, zato su dali zeleno svjetlo za ovo. Oni su ti koji određuju gdje će avioni spuštati humanitarnu pomoć. Sve rade Izraelci.

Hljeb sa ukusom poniženja

„Ono što ne razumijem je da ove zemlje, umjesto da pružaju pomoć na dostojanstven način, to čine na ovakav ponižavajući način. Ne treba nam pomoć koja nas ponižava. Ne razumijem kako zemlje kao što su Kanada, Francuska i SAD, koje žele sudjelovati u ovakvoj operaciji i sebe smatraju supersilama, ne mogu na dostojanstven način obezbijediti hranu narodu Gaze”, kaže autor.

Istakao je da su svi požurili da dostojanstveno prebace robu u Izrael kada su Husi spriječili njegove brodove da prođu kroz Crveno more, kao i da sve zemlje na dostojanstven način pružaju pomoć i oružje Ukrajini, pitajući se zašto to ne čine kad su Palestinci u pitanju.

“Mora li se uvijek Palestincima dodati poniženje, iako nema razlike između Ukrajine i Palestine jer su obje okupirane, prva od Rusije, a druga od Izraela“, dodao je Rami.

SAD se izdvaja, kaže, jer istovremeno pruža Izraelcima najnaprednije oružje da ga bace na naše glave i ponižavaju nas pod izgovorom humanitarne pomoći.

“Ne znam da li je to šizofrenija ili slijepo licemjerje?”

Autor je na kraju rekao da, ko god želi da pomogne stanovnicima Gaze, to mora učiniti na dostojanstven način, jer su oni dovoljno poniženi pod okupacijom, izgubili su svoje najmilije, domove i poslove, ne preostaje im ništa osim dostojanstva i ne prihvataju da im se i ono oduzme.

„Radije bismo umrli nego prihvatili komad hljeba koji ima ukus poniženja.“

Izvor: Al Jazeera