Nevladine organizacije: Iran prošle godine pogubio 834 osobe

Organizacije ‘Iran Human Rights’ i ‘Zajedno protiv smrtne kazne’ optužuju Iran da koristi smrtnu kaznu kao ‘oruđe političke represije’ nakon velikog protestnog pokreta u ovoj zemlji.

Pogubljenja u Iranu, jednoj od zemalja u kojoj se uz Kinu i Saudijsku Arabiju izvršava najviše smrtnih kazni, provode se vješanjem (Abedin Taherkenareh / EPA) (EPA)

Iran je 2023. pogubio najmanje 834 osobe, što je “alarmantno” povećanje od 43 posto u poređenju sa 2022. i najveći broj od 2015. godine, prema godišnjem izvještaju nevladinih organizacija “Iran Human Rights” i “Zajedno protiv smrtne kazne”.

“Broj pogubljenja doslovno je eksplodirao 2023. godine”, ističe se u ovom 16. izvještaju nevladinih organizacija o smrtnoj kazni u Iranu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Ovo je drugi put u 20 godina da je broj pogubljenja premašio prag od 800 godišnje”, tvrde ove organizacije, osuđujući “strašan” broj.

Pogubljenja u Iranu, jednoj od zemalja u kojoj se uz Kinu i Saudijsku Arabiju izvršava najviše smrtnih kazni, provode se vješanjem.

U 2023. godini, u Islamskoj Republici Iran pogubljene su najmanje 22 žene, što je najveći broj u posljednjih deset godina, javljaju ove nevladine organizacije.

U 2015. iranske vlasti izvršile su egzekuciju 972 osobe, podsjećaju “Iran Human Rights” (IHRNGO) sa sjedištem u Norveškoj i “Zajedno protiv smrtne kazne” (ECPM) sa sjedištem u Parizu.

‘Oruđe političke represije’

U izvještaju na 100 stranica te nevladine organizacije optužuju Iran da koristi smrtnu kaznu kao “oruđe političke represije” nakon velikog protestnog pokreta u ovoj zemlji.

Taj je pokret potaknut smrću Mahse Amini, 22-godišnje iranske Kurdkinje, u septembru 2022. godine, tri dana nakon što ju je uhapsila moralna policija zbog neodgovarajućeg odijevanja.

Njena porodica i aktivisti za ljudska prava tvrde da je pretučena na smrt, što iranski dužnosnici poriču.

Demonstracije, koje su nekoliko sedmica potresale iranski režim, smirile su se pred represijom koja je dovela do smrti stotina ljudi, prema udruženjima za zaštitu ljudskih prava, i hiljada hapšenja, prema UN-u.

“Utjerivanje straha u društvo jedini je način da se režim održi na vlasti, a smrtna kazna je njegov najvažniji instrument”, kaže Mahmood Amiry-Moghaddam, direktor IHRNGO-a, u saopćenju za javnost.

Nedostatak međunarodne reakcije

“Izvještaj ne uključuje u svoju statistiku najmanje 551 osobu ubijenu tokom demonstracija ili drugih izvansudskih pogubljenja unutar i izvan zatvora”, navodi se u saopćenju.

Prema tim nevladinim organizacijama, najmanje osam demonstranata je među pogubljenima 2023. godine, od kojih je šest uhapšeno u kontekstu protesta i osuđeno.

Mahmood Amiry-Moghaddam kaže da je veoma zabrinut “zbog trenutnog nedostatka snažne reakcije na međunarodnom nivou” na ova pogubljenja, u kontekstu fokusa međunarodne zajednice na rat Izraela protiv Gaze.

Iran Human Rights i ECPM pozivaju međunarodnu zajednicu “da stavi smrtnu kaznu na vrh dnevnog reda u svakom dijalogu s predstavnicima Islamske Republike.”

Izvor: Agencije