ICC izdao naloge za hapšenje najviših ruskih komandanata

Dvojica ruskih vojnih čelnika Sergej Ivanovič Kobilaš i Viktor Nikolajevič Sokolov snose odgovornost za raketne napade na ukrajinsku električnu infrastrukturu, saopćio je Sud.

Viktor Nikolajevič Sokolov je jedan od traženih za ratne zločine u Ukrajini (REUTERS/Alexey Pavlishak/File Photo) (Reuters)

Međunarodni krivični sud (ICC) izdao je naloge za hapšenje najviših ruskih komandanata Sergeja Ivanoviča Kobilaša i Viktora Nikolajeviča Sokolova zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini, stoji u saopćenju objavljenom u utorak.

Sud sa sjedištem u Hagu rekao je da “postoje razumni razlozi da se može vjerovati da dvojica osumnjičenika snose odgovornost za raketne napade na ukrajinsku električnu infrastrukturu koje su snage pod njihovim zapovjedništvom izvodile od najmanje 10. oktobra 2022. do najmanje 9. marta 2023.”

Sud je dodao da su s tim povezane povrede nanesene civilima i šteta od napada bili očito prekomjerni u odnosu na bilo kakvu očekivanu vojnu korist.

Ukrajinski tužitelji već su istraživali moguće ratne zločine nakon zimske kampanje zračnih napada na ukrajinsku energetsku i komunalnu infrastrukturu.

‘Simbolični nalozi’

Rusija negira da je namjerno gađala civilnu infrastrukturu u Ukrajini, rekavši da je svrha svih njenih napada smanjiti borbenu sposobnost Kijeva.

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika rekao je u utorak da su nalozi za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda za najvišim ruskim zapovjednicima “vrlo simbolični”.

“… očito je da ovaj put Rusija apsolutno neće moći izbjeći odgovornost za planirane ratne zločine velikih razmjera”, rekao je savjetnik predsjednika Mihajlo Podoljak.

Izvor: Agencije