Vrhovni sud SAD-a odlučio da Trump ostaje na glasačkom listiću

Vrhovni sud SAD-a jednoglasno je poništio odluku Colorada da izbaci Trumpa zbog nereda na Capitolu 6. januara 2021.

Vrhovni sud SAD-a u ponedjeljak je oborio odluku vrhovnog suda države Colorado kojom je Trumpu zabranjena kandidatura na izborima zbog poticanja i podržavanja napada na Capitol 6. januara 2021, što predstavlja veliku pobjedu za Donalda Trumpa.

Sudije su jednoglasno poništili odluku vrhovnog suda Colorada od 19. decembra kojom se Trumpu onemogućila kandidatura na republikanskim predizborima.

Trump je favorit za republikansku predsjedničku nominaciju te će se 5. novembra ove godine vjerojatno boriti s trenutnim predsjednikom demokratom Joeom Bidenom za predsjedničku funkciju.

Trumova pobjeda

“Velika pobjeda za Ameriku!”, napisao je Trump svojoj društvenoj mreži odmah nakon presude.

Vrhovni je sud odlučio da samo Kongres može na temelju 14. amandmana zabraniti obnašanje javnih dužnosti.

Spomenuti amandman predviđa da se osobama koje su sudjelovale u “pobuni” onemogući obavljanje javnih funkcija.

Trumpu je također zabranjeno kandidiranje u Maineu i Illinoisu na temelju 14. amandmana, ali te su odluke bile stavljene na čekanje do presude Vrhovnog suda u slučaju Colorado.

Presuda je donijeta uoči Super utorka, dana u predizbornom ciklusu predsjedničkih izbora u SAD-u kada se u velikom broju saveznih država održavaju predizbori.

Vrhovni sud brzo je donio presudu, što je u kontrastu sa sporijim postupanjem prema Trumpovom zahtjevu za imunitetom od krivičnog progona.

Protiv Trumpa se vodi postupak na saveznom nivou zbog pokušaja poništavanja rezultata izbora 2020.

Izvor: Al Jazeera i agencije