Audiosnimak: Izraelski vojnici ubijaju zarobljenike u Gazi dok mole za pomoć

Dvojica zatvorenika su vrištala tokom pucnjave izraelskih vojnika: “Ispod stepenica… Spasite nas… Ne pucajte… Ovdje nema nikoga… Mi smo izraelski zarobljenici… Spasite nas.”

Izraelska radiodifuzna uprava objavila je audiosnimak dvojice izraelskih zatvorenika za koje je vojska rekla da su greškom ubijeni u Pojasu Gaze, a nakon što su tu proveli 65 dana u zatočeništvu.

Na snimku je pušten glas dvojice zatvorenika (Alona i Yotama) koji su iz kuće dozivali vojsku u pomoć i tražili od nje da ne otvara vatru.

Dvojica zatvorenika su vrištala tokom pucnjave izraelskih vojnika: “Ispod stepenica… Spasite nas… Ne pucajte… Ovdje nema nikoga… Mi smo izraelski zarobljenici… Spasite nas.”

Kamera postavljena na tijelo psa izraelske vojske, snimila je vapaje dvojice zarobljenika, Alona i Yotama i njihove pozive vojnicima da ih spase. Prema navodima RTV, ovaj snimak je izašao u javnost tri dana nakon pucnjave koja je odnijela njihove živote.

Reakcije članova porodica

Jonathan Shamriz, brat izraelskog zatvorenika Alona Shamriza, kojeg je vojska ubila u Gazi, rekao je da je slušao procurjeli snimak svog brata prije nego je ubijen vatrom izraelske vojske, te da su mu tom prilikom potekle suze i da mu se zaledila krv u žilama na nekoliko minuta.

Dodao je da niko nije trebao čuti ovaj snimak, ali da vojska pušta informacije u javnost i psihički terorizira porodice zarobljenika.

S druge strane, Avi Shamriz, otac zarobljenika Alona, ​​rekao je da je plakao sa sinom i djecom kada je čuo snimak, te dodao da je žalosno to što ih je izraelska vojska ubila.

Ovo nije prvi put da je dokazano da vojska ubija izraelske zarobljenike, jer je i ranije objavljeno da je ubila tri zarobljenika koji su bili podigli bijele zastave i vojnicima se obraćali na hebrejskom jeziku.

Izvor: Al Jazeera