Kandidat ekstremno desnog AfD-a izabran za gradonačelnika na istoku Njemačke

Rolf Weigand je u nedjelju dobio 59,4 posto glasova, lako pobijedivši druga dva kandidata u Grossschirmi, gradu koji se nalazi zapadno od Dresdena.

Porast AfD-a u anketama tokom prošle godine izazvao je zaprepaštenje među glavnim njemačkim strankama i doveo do žestoke društvene rasprave (Reinhard Krause/Reuters)

Član Alternative za Njemačku (AfD) pobijedio je na izborima za gradonačelnika malog grada na istoku zemlje, donijevši novu pobjedu toj stranci krajnje desnice.

Rolf Weigand je u nedjelju dobio 59,4 posto glasova, lako pobijedivši druga dva kandidata u Grossschirmi, gradu koji se nalazi zapadno od Dresdena, piše dpa, prenosi Hina.

Weigand je zastupnik AfD-a u pokrajinskom parlamentu Saksonije. Na izborima za gradonačelnika nastupio je kao “individualni kandidat”, što znači da ga AfD nije službeno predložio.

Izbori u gradu od 5.500 stanovnika postali su nužni nakon iznenadne smrti dugogodišnjeg gradonačelnika Volkmara Schreitera krajem prošle godine.

Protesti širom Njemačke

Weigand se također kandidovao na prethodnim izborima za gradonačelnika, ali ga je porazio Schreiter, član poslovno naklonjenih Slobodnih demokrata.

U gradu Pirna, oko 60 kilometara istočno od Grossschirme, Tim Lochner je početkom sedmice preuzeo dužnost gradonačelnika. Lochner nije član AfD-a, ali ga je stranka predložila za izbor.

Glavna politička odrednica AfD-a je tvrdolinijaški antiimigracijski stav, a stranka profitira od povećane zabrinutosti mnogih njemačkih birača zbog sve većeg broja onih koji traže azil u toj zemlji.

Porast AfD-a u anketama tokom prošle godine izazvao je zaprepaštenje među glavnim njemačkim strankama i doveo do žestoke društvene rasprave. Hiljade ljudi pridružilo se protestima protiv ekstremizma širom Njemačke posljednjih mjeseci.

Izvor: Agencije