Južna Koreja i američke snage započinju godišnje vojne vježbe

Vježbe Freedom Shield, zakazane od 4. do 14. marta, dolaze u trenutku kada Sjeverna Koreja nastavlja razvijati svoje nuklearne sposobnosti testiranjem projektila i drugog oružja.

Vojske Južne Koreje i SAD-a započele su svoje proljetne vježbe u ponedjeljak s dvostruko većim brojem vojnika u odnosu na lani (JEON HEON-KYUN/POOL/Pool via REUTERS)

Vojske Južne Koreje i SAD-a započele su svoje proljetne vježbe s dvostruko većim brojem vojnika u odnosu na lani, rekli su zvaničnici, dok se saveznici nastoje bolje suprotstaviti sve većim nuklearnim i raketnim prijetnjama Sjeverne Koreje, javlja Hina.

Vježbe Freedom Shield, zakazane od 4. do 14. marta, dolaze u trenutku kada Sjeverna Koreja nastavlja razvijati svoje nuklearne sposobnosti testiranjem projektila i drugog oružja.

Također će biti prve otkako je Pjongjang u novembru poništio međukorejski vojni sporazum iz 2018.

Savezničke zračne snage također su započele petodnevne godišnje vježbe Ssangmae na nivou bataljona, saopćilo je u ponedjeljak ministarstvo odbrane u Seulu.

Freedom Shield će uključivati dvostruko veći broj vojnika s obje strane u odnosu na prošlu godinu, a kombinirane terenske obuke uključuju i zračne udare, izvijestio je južnokorejski združeni štab.

Nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje

Vježbe su primarno usmjerene na neutraliziranje nuklearnih prijetnji Sjeverne Koreje, uključujući identificiranje i pogađanje krstarećih projektila, za koje je Pjongjang naznačio da mogu nositi nuklearne bojeve glave, rekao je glasnogovornik pukovnik Lee Sung-jun.

Scenarij nuklearnog napada bit će integriran u ljetne vježbe, dodao je.

Pjongjang je ljutito reagirao na savezničke vježbe, nazivajući ih probama za nuklearni rat.

Seul i Washington kažu da su vježbe odbrambene i odgovor na prijetnje Sjevera.

Izvor: Agencije