Haley pobijedila Trumpa na predizborima u Washingtonu

Haley je pobijedila sa 62,86 posto osvojenih glasova u odnosu na Trumpovih 33,22 posto.

Za Haley, koja je umjerenija od Trumpa, još uvijek se smatra da ima male šanse da na kraju nadvlada bivšeg predsjednika u osiguranju republikanske nominacije (REUTERS/Joel Page)

Bivša ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država pri UN-u Nikki Haley ostvarila je svoju prvu pobjedu nad bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na republikanskim predsjedničkim predizborima u glavnom gradu Washingtonu D.C., prenosi Hina pozivajući se na dpa i Reuters.

Haley je pobijedila sa 62,86 posto osvojenih glasova u odnosu na Trumpovih 33,22 posto, objavila je kasno u nedjelju Republikanska stranka distrikta. Ukupno je glasalo 2.035 republikanaca.

Za Haley, koja je umjerenija od Trumpa, još se smatra da ima male šanse da na kraju nadvlada bivšeg predsjednika SAD-a u osiguranju republikanske nominacije.

Trump je do sada pobijedio u svim predizborima, uključujući i Haleyinu rodnu državu Južnu Karolinu.

U očekivanju ‘super utorka’

Gotovo je sigurno da će se suprotstaviti predsjedniku Joeu Bidenu na predsjedničkim izborima u novembru ove godine.

Prije predizbora u Washingtonu, Trump je već skupio 244 izaslanika naspram Haleyina 24. Njena pobjeda u glavnom gradu SAD-a dodat će samo 19 izaslanika njenom ukupnom broju.

Ipak, Haley ostaje u utrci barem do takmičenja “Super utorka” 4. marta, kada će glasati republikanci u 15 država i na jednoj teritoriji, Američkoj Samoi.

Washington je urbano područje, sa relativno visokim udjelom stanovnika s fakultetskim diplomama, dok su Trumpove baze ruralna područja sa slabije obrazovnim stanovništvom, navode agencije.

Izvor: Agencije