Haaretz: Gaza je izraelski poligon za testiranje vojnih robota

Vojska ne želi izlagati opasnosti živote vojnika i pasa, te se oslanja na robote.

Izraelski vojnik u Pojasu Gaze usred sukoba između Izraela i palestinske grupe Hamas, decembar 2023. [Izraelska vojska putem Reutersa]

List Haaretz navodi da izraelska vojska u Gazi eksperimentiše s upotrebom robota i pasa na daljinsko upravljanje kako ne bi izlagala opasnosti živote vojnika i pasa.

Poznato je da izraelska vojska koristi robote i kopnena vozila na daljinsko upravljanje, posebno kada je riječ o elitnim jedinicama i Yahalom jedinici specijaliziranoj za tunele.

Ove snage su većinu svojih operacija u Gazi izvele korištenjem „robota psa“, opremljenog jednim dronom, a koji u određenim situacijama može zamijeniti ili biti pojačanje psima jedinice Oketz. Također su korišteni buldožeri D9 na daljinsko upravljanje.

Iako je napad od 7. oktobra pokazao da nije moguće osloniti se samo na tehnologiju – kako kaže Sagi Cohen u svom izvještaju u Haaretzu –  zvaničnici odbrambenog sektora Izraela potvrđuju da postoji skok u razvoju robota i njihovoj upotrebi na vojnom polju.

Robot u obliku psa

Istaknuti primjer za to je ‘Vision 60’, robot u obliku psa, koji je stupio u “vojnu službu” zahvaljujući donatorima. Nakon jednog eksperimentalnog robota, odbrambeni establišment je kupio više njih. Na leđima mu je instaliran dron, zvani Pijetao, koji uspostavlja vezu između robota na zemlji i drona.

Primarna upotreba robota je nadgledanje zgrada, otvorenih prostora i tunela kako bi se osiguralo da u njima nema eksplozivnih naprava ili naoružanih ljudi te da se vojnici i psi jedinice Oketz ne bi izlagali opasnosti. Do sada je jedan broj robota pasa oštećen ili uništen.

Roboti psi imaju neke prednosti u odnosu na prave pse, kao što je nošenje mnogo senzora i stabilnija su platforma za snimanje od kamera koje nose pravi psi.

Prema web-stranici Ghost Robotics, robot pas je opremljen senzorima i sistemom koji mu omogućava rad u nepoznatom okruženju. Može ustati nakon pada ili klizanja, može preći deset kilometara brzinom tri metra u sekundi i može raditi tri sata.

Što se tiče Pijetla koji je instaliran na leđima robota psa, to je dron u kavezu na točkove, koji može „preskakati“ prepreke, penjati se stepenicama i ulaziti kroz prozore, s ciljem „ulaska prije vojnika i identificiranja zamki i drugih opasnosti“, kako objašnjava izvršni direktor Roboticana Hagai Balshai, koji kaže da se „ovaj robot koristi godinama, ali je doživio napredak zahvaljujući urbanim i podzemnim ratovima“.

Međutim, robot pas ima nedostatke: nemogućnost hodanja koliko obični psi, slab komunikacijski domet, teže dovođenje na teren zbog njegove težine od 51 kilograma te visoka cijena od 150.000 dolara po robotu.

Buldožer Panda D9 na daljinsko upravljanje

U ratu u Gazi po prvi put je korišten buldožer Panda D9 na daljinsko upravljanje, koji su zajednički razvili: Elta Systems (koji pripada izraelskoj vazduhoplovnoj kompaniji IAI), Odjeljenje izraelske vojske a za tehnologiju i izraelska Direkcija za istraživanje i razvoj odbrane.

Njime se upravlja pomoću jednog ekrana i džojstika, a koristi se za rušenje građevina bez izlaganja vojnika opasnosti.

Izvor: Al Jazeera