Azerbejdžan upozorava na intenziviranje prisustva armenske vojske na granici

U slučaju bilo kakvog pokušaja vojne provokacije armenskih oružanih snaga protiv Azerbejdžana, azerbejdžanska vojska će je odlučno suzbiti, poručili su iz Bakua.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da su nedavno viđene intenzivne aktivnosti i nagomilavanja armenske vojske (EPA-EFE/Anna Szilagyi/Ilustracija)

Vlasti Azerbejdžana upozorile su danas na gomilanje armenske vojske na granici, rekavši da će svaka provokacija biti odlučno suzbijena, javlja Anadolija.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da su nedavno viđene intenzivne aktivnosti i nagomilavanja armenske vojske.

“U posljednje vrijeme uočena je koncentracija ljudstva, oklopnih vozila, artiljerijskih postrojenja i druge teške vatrene moći armenskih oružanih snaga i intenzivno kretanje njenih trupa u različitim pravcima armensko-azerbejdžanske uslovne granice“, navodi se u saopćenju.

Iz Bakua su upozorili da je u posljednje vrijeme došlo do daljnjeg aktiviranja revanšističkih snaga koje prijete Azerbejdžanu ratom i šire agresivnu retoriku protiv Azerbejdžana.

“U slučaju bilo kakvog pokušaja vojne provokacije armenskih oružanih snaga protiv Azerbejdžana, azerbejdžanska vojska će je odlučno suzbiti“, navodi se u saopćenju resornog ministarstva.

Spor oko Nagorno-Karabaha

Odnosi između Bakua i Erevana napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, teritoriju međunarodno priznatu kao dio Azerbejdžana, i sedam susjednih regija.

Većinu teritorije je oslobodio Azerbejdžan tokom rata u jesen 2020. godine, koji je okončan nakon mirovnog sporazuma uz posredovanje Rusije, koji je također otvorio vrata normalizaciji.

Azerbejdžan je uspostavio puni suverenitet u Karabahu u operaciji prošlog septembra, nakon koje su se separatističke snage u regiji predale.

Izvor: Agencije