Yedioth Ahronoth: Washington je izgubio povjerenje u Netanyahuovu sposobnost vođenja operacije u Rafahu

Netanyahu je ponovio svoju namjeru za pokretanjem kopnene operacije u Rafahu, uprkos američkim upozorenjima i zahtjevima različitih strana da se izbjegne njeno izvođenje.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu (lijevo) s ministrom finansija Bezalelom Smotrichem (Reuters)

List Yedioth Ahronoth otkrio je da je Washington izgubio povjerenje u sposobnost izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da vodi složenu operaciju u Rafahu, južnom dijelu Pojasa Gaze, koja bi trebala da započne evakuacijom stotina hiljada izbjeglica.

List navodi da je administracija američkog predsjednika Joea Bidena zaključila da su Netanyahuu administrativno vezane ruke ili da pak ne želi učiniti ono što se od njega traži.

Hebrejski list citirao je jednog američkog zvaničnika koji je rekao da zemlja koja nije sposobna dopremiti 50 kamiona s hranom u sjeverni Pojas Gaze neće moći ni evakuirati i skloniti oko milion ljudi.

U istom kontekstu, list Yedioth Ahronoth otkrio je da je ministar odbrane Yoav Gallant od visokih zvaničnika američke administracije čuo jake kritike na račun Izraela.

Netanyahuovo insistiranje

Netanyahu je ponovio svoju namjeru za pokretanjem kopnene operacije u Rafahu, uprkos američkim upozorenjima i zahtjevima različitih strana da se izbjegne njeno izvođenje, jer bi ista mogla rezultirati ogromnim ljudskim gubicima.

“Ući ćemo u Rafah i ostvariti potpunu pobjedu”, rekao je Netanyahu, te obećao da će eliminirati vođu Islamskog pokreta otpora Hamas u Gazi, Yahya Sinwara.

Netanyahuove izjave dolaze u vrijeme sve većih upozorenja Sjedinjenih Američkih Država koje Izraelu pružaju najjaču vojnu, obavještajnu i diplomatsku podršku od početka rata.

“Ne isključujem mogućnost američkih mjera prema Izraelu u slučaju da nastavi s invazijom na Rafah”, rekla je američka potpredsjednica Kamala Harris.

Američki državni sekretar Antony Blinken također je ranije upozorio izraelskog ministra odbrane, tokom sastanka, na opasnosti invazije na Rafah.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller u izjavi je rekao da je Blinken “ponovio podršku Sjedinjenih Američkih Država za osiguravanje poraza Hamasa, uključujući i Rafah, ali je ponovio svoje protivljenje velikoj kopnenoj operaciji u Rafahu”.

Glasnogovornik je dodao da je američki ministar “naglasio postojanje alternativa velikoj kopnenoj invaziji na Rafah, koje bi bile učinkovitije po sigurnost Izraela, ali i pružile zaštitu palestinskim civilima”, shodno njegovim riječima.

Izvor: Al Jazeera i agencije