Ukrajini Svjetska banka dala 1,5 milijardi dolara

Ta sredstva, kako je naveo premijer Šmihal, koristit će se u socijalne i humanitarne svrhe, kao i za oporavak države.

Ukrajina je 26. marta dobila 880 miliona dolara od Međunarodnog monetarnog fonda u okviru programa proširenog finansiranja (REUTERS/Gleb Garanich)

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je kako je Ukrajini uplaćeno 1,5 milijardi američkih dolara od Svjetske banke, a ta sredstva, kako je naveo, koristit će se u socijalne i humanitarne svrhe, kao i za oporavak, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na ukrajinske medije.

„To su sredstva za podršku razvojnoj politici koja ćemo usmjeriti u socijalne, humanitarne ciljeve i oporavak“, naglasio je šef ukrajinske Vlade, prenosi Ukrinform.

Premijer je izrazio zahvalnost Svjetskoj banci, Japanu, Velikoj Britaniji, Evropskoj uniji, Kanadi, Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i svim partnerima koji podržavaju Ukrajinu.

„To su izuzetno važna sredstva koja u velikoj mjeri pomažu našoj Vladi da finansira sve kritične budžetske rashode“, naglasio je on.

Rekordna sredstva

Dodao je da se rad sa međunarodnim partnerima nastavlja i kako ostaje jedan od glavnih zadataka Vlade.

„U martu ove godine Ukrajina će dobiti rekordna budžetska sredstva od saveznika finansiranje rata i nezavisnosti“, rekao je Šmihal, napominjući da je riječ o više od devet milijardi dolara.

Ukrajina je 26. marta dobila 880 miliona dolara od Međunarodnog monetarnog fonda u okviru programa proširenog finansiranja (EFF), podsjećaju agencije.

Izvor: Agencije