SAD finalizira nova ograničenja emisije ispušnih gasova za teška vozila

Novim pravilima bit će izbjegnuto milijardu tona emisija gasova staklene bašte do 2055. godine i osigurano 13 milijardi dolara godišnje koristi društvu, navodi Agencija za zaštitu životne sredine.

Novi standardi se odnose na razne vrste kamiona i školske autobuse (Caroline Brehman / EPA)

Vlada Sjedinjenih Američkih Država je saopćila da finalizira strožije standarde za emisiju ispušnih gasova za teška vozila kao što su kamioni i autobusi.

Međutim, nova pravila neće biti tako stroga kao što je prvobitno predloženo 2023. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Agencija za zaštitu životne sredine (The Environmental Protection Agency – EPA) navela je da će novim pravilima biti izbjegnuto milijardu tona emisija gasova staklene bašte do 2055. godine i osigurano 13 milijardi dolara godišnje koristi društvu.

Novi standardi

EPA je naglasila da bi njenim strožijim pravilima, predloženim prošle godine, bilo spriječeno 1,8 milijardi tona emisija.

Novi standardi se odnose na razne vrste kamiona i školske autobuse.

Usvajanjem konačniih standarda, pooštravanje pomenutih ekoloških zahtjeva ići će sporijim tempom i biće odgođen početak važenja novih pravila za traktore sa kabinom i neka teška profesionalna vozila, saopćila je EPA.

Reuters navodi da teška vozila stvaraju 25 posto gasova staklene bašte iz transportnog sektora, koji oslobađa 29 posto ukupnih emisija u SAD-u.

Izvor: Agencije